Poznata putanja za transport otpada iz Vince

Izvor: Glas javnosti, 05.Sep.2010, 07:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poznata putanja za transport otpada iz Vince

BEOGRAD - Međunarodni put kojim će se nuklearni otpad iz Instituta u Vinči prebaciti u Rusiju je trasiran, a uskoro će biti isporučeni i specijalni kontejneri za transport, izjavio je  državni sekretar Ministarstva za nauku Srbije Miloš Nedeljković.

Prilikom trasiranja puta bilo je problema sa Ukrajinom i Hrvatskom, pa će se nuklearni otpad transportovati preko Mađarske i Slovenije i dalje brodom u Rusiju, rekao je Nedeljković na sednici skupštinskog Odbora za nauku >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << i tehnološki razvoj.

- Definisana je i trasa kroz Srbiju, koja je analizirana kroz nekoliko bezbednosnih aspekata, što su radili MUP Srbije i drugi nadležni - napomenuo je Nedeljković i dodao da je krenula još jedna isporuka kontejnera za transport nuklearnog otpada, a u Vinči je izvršeno prepakivanje istrošenog nuklearnog goriva iz kontejnera za deponovanje u kontejnere za transport koji su ranije stigli.

- Čekamo još nekoliko isporuka kontejnera za transport i čim se to završi biće dat signal ministarstvima koji kontrolišu ceo postupak da odrede datum i konačnu trasu kroz Srbiju, a dalji transport preuzimaju druge zemlje - objasnio je Nedeljković.

- Država bi trebalo da podrži i ubrza rešenje za privremenu deponiju nuklearnog otpada u Vinči - rekla je na sednici Odbora državna sekretarka Ministarstva za nauku Snežana Pajović.

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

Sastanak komiteta parlamentarne skupštine Saveta Evrope

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Sep.2010, 03:31

BEOGRAD -..Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović otvoriće danas u Domu Narodne skupštine sastanak Komiteta za politička pitanja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, saopštio je kabinet predsednika republičkog parlamenta...Sastanak će biti iskorišćen za razmenu mišljenja...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.