Požar na Luštici, vatra se spušta ka kućama

Izvor: RTS, 19.Jul.2017, 09:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Požar na Luštici, vatra se spušta ka kućama

Noć je spustila temperaturu, ali nije ugasila požare na crnogorskom poluostrvu Luštice. Vatra se sa oko 600 metara nadmorske visine spušta ka kućama. Ukrajinski protivpožarni avion "antonov" uključio se jutros u akciju gašenja požara iznad Obosnika. Pomoć u gašenju požara susedima je ponudila i Srbija.
Ukrajinski avion "antonov", kapaciteta >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 8.000 litara, prvi je pritekao u pomoć. Vatru na Luštici, koja se danima ne smiruje, gasiće i švajcarski helikopter i letelica iz Izraela. Pomoć je neophodna jer dosadašnji pokušaji sa zemlje vatru nisu umirili.

"Radi se intenzivno po ceo dan i celu noć, ohrabreni smo time što iz Ukrajine dolazi specijalni avion za gašenje požara, tako da i na onim nepristupačnim predelima gde nismo do sada mogli da ugasimo, to će biti napokon ugašeno", kaže komandir vatrogasne brigade u Tivtu Zoran Bardić.
Na požarištima u Tivtu vatra nigde direktno ne ugrožava objekte, ali su površine na kojima ona gori i dalje veoma velike i često na nepristupačnom terenu. Vatrogasci se zbog toga nadaju da će im današnje intervencije protivpožarnih aviona i eventualno helikoptera znatno pomoći da se izbore sa vatrenom stihijom, javlja reporter RTS-a.
Iz Direktorata za vanredne situacije navode da su aktivni požari u mestu Mardari, pojasu Solila–Topliš, duž sela Đuraševići, duž sela Zabrđe ka Žanjicama, na Plavim horizontima i Debelom brijegu ka Prijevoru. Saopšteno je da u Ulcinju, Baru, Budvi i Kotoru nema aktivnih požara.
U opštini Nikšić tokom noći pripadnici Službe zaštite intervenisali su u Podbožuru i Macavarama, kako bi sprečili širenje vatre koja se približavala kućama. Požari su i dalje aktivni, ali nisu ugrožene kuće niti stanovništvo.

U Podgorici je aktivan požar u Mrkama. Ekipe su trenutno na terenu. Tokom noći je bilo nekoliko manjih intervencija i svi požari su ugašeni. Najveća intervencija je bila u Donjoj Gorici, gde je vatra zahvatila veću količinu guma iz obližnjeg auto-servisa.
Na Cetinju su požari aktivni u Lastvi Čevskoj, Donjoj Markovini i Velestovu, ali nema ugroženih objekata niti ljudi.
Vatrogasci brinu o plamenu, a nadležni istovremeno utvrđuju da li je bilo podmetnutih požara. Da vatra nije posledica samo vrućina, veruje i crnogorski premijer Duško Marković. Pomoć u spasavanju ugroženih i gašenju vatre susedima je ponudila Srbija.
"Mi smo imali prilike i da dajemo međunarodnu pomoć, a i da pružimo. Do sada smo već dva puta bili na Hilandaru, bili smo i u Crnoj Gori. I dalje stojimo na raspolaganju. Ako država odluči da treba da idemo, mi ćemo to uraditi u svakom slučaju", objasnio je Dragan Dončevski iz Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije.
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je danas, povodom teške situacije zbog požara koji su zahvatili Tivat i gradove na primorju i u zaleđu regiona, izrazio spremnost Grada Novog Sada da svom gradu-prijatelju pruži potrebnu pomoć, kao i drugim opštinama u regionu, u skladu sa svojim mogućnostima.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

NA LUŠTICI BRANE CRKVU: Od Vidovog vrha vatra se grana u četiri pravca

Izvor: Večernje novosti, 19.Jul.2017

Protiče peti dan od kada vatra okiva Lušticu a drugi od kada se vatra iz Malte, mesta u blizini granice sa Hrvatskom, proširila prema Vidovom vrhu i crkvi Lazarica Protiče peti dan od kada vatra okiva Lušticu a drugi od kada se vatra iz Malte, mesta u blizini granice sa Hrvatskom,...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.