Potpuna mobilizacija, očajni smo

Izvor: B92, 01.Avg.2023, 16:27

Potpuna mobilizacija, očajni smo

Komandant bataljona treće brigade Oružanih snaga Ukrajine Dmitrij Kuharčuk pozvao je da se ne "ulepšava" situacija na frontu, kao i uspesi snaga Ukrajine.

On poziva da se izvrši potpuna mobilizacija, prenosi ukrajinsko izdanje "Strana.ua".

"Ako Ukrajina namerava da pobedi u ratu, Kijev mora da započne totalnu mobilizaciju.

Ne ulepšavajte situaciju na frontu i proglasite režim potpune >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mobilizacije. U suprotnom, ishod rata će biti veliko pitanje", objavio je list.

Prema rečima Kuharčuka, da bi pobedio, Kijev treba da orijentiše rad javnog i privatnog sektora ka Oružanim snagama Ukrajine i da mobiliše "celo, a ne samo seosko stanovništvo".

Osim toga, kako je naveo, potrebno je osloboditi se političkih aspekata u radu organa vlasti.

"Prema mojim proračunima, rat će trajati još najmanje pet godina, a ako zaista bude tako, veliko je pitanje kakav će biti scenario, jer u tom slučaju moraćete da napustite svoju zonu udobnosti, ali to će dovesti do pobede", precizirao je ukrajinski komandant.

Kako je dodao, ukrajinske vlasti su izabrale drugačiji put, gde se u informativnom prostoru "hrane obećanjima" o prevremenoj pobedi, a mobilišu se samo dobrovoljci ili oni koji ne mogu da se isplate.

"Mnogi Ukrajinci i ne osećaju vojnu akciju", poručio je.

Prema rečima Miroslava Gaja, ukrajinskog dobrovoljca koji se bori u redovima ukrajinskih trupa, "ako se rat oduži, a očigledno se odugovlači, onda će svi morati da se bore".

"Vojsci na frontu je muka od 'pozitivnih' blogera koji pričaju o uspesima, jer iza ovih uspeha stoji 'mašina za mlevenje mesa'. Dosta je priča o tome kako će se sve brzo završiti, kako ćemo brzo zauzeti Krim, deokupirati teritorije, kako će se rat završiti brzo", kazao je Gaj.

Podsetimo, prethodno je poslanik Rade Jaroslav Železnjak saopštio da je Vrhovna rada Ukrajine produžila vanredno stanje i opštu mobilizaciju za 90 dana, do 15. novembra.

Naime, u Ukrajini je 24. februara 2022. uveden režim vanrednog stanja, a sledećeg dana ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisao je ukaz o opštoj mobilizaciji.

Za to vreme, mandati su im više puta produženi, a poslednji put u maju kada je vanredno stanje i mobilizacija produžena do 18. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.