Porošenko traži reformu Saveta bezbednosti

Izvor: VOA, 29.Sep.2015, 22:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porošenko traži reformu Saveta bezbednosti

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko se danas obratio generalnoj skupštini UN-a i rekao da je njegova zemlja još uvek suočena sa pretnjom ruske agresije.

On je apelovao za reformu Saveta bezbednosti svetske organizacije u kojem Moskva ima stalno mesto i pravo veta.

Porošenko je istakao da su prisutni prethodnih dana čuli pomirljiva saopštenja od strane Rusije koja poziva na osnivanje anti-terorističke koalicije ili upozorava na opasnosti flertovanja sa teroristima. >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << Teško je tome poverovati, istakao je Porošenko i dodao da ne možete govoriti o miru i legitimnosti ako vodite politiku rata putem marionetskih vlada.

"Kako možete govoriti o slobodi nacija ako kažnjavate svog suseda zbog njegovog izbora?" upitao je Porošenko i dodao -  "Kako možete zahtevati poštovanje za sve, ako nemate poštovanja ni za koga ?" Ukrajinski predsednik je apelovao da  bude omogućen pun pristup posmatračima OEBS-a na svim okupiranim teritorijama, te povlačenje ruskih vojnih snaga, vojne opreme i ruskih plaćenika sa teritorije Ukrajine, kao i uspostavljanje pune kontrole Ukrajine nad državnim granicama sa Rusijom.

"Sloboda, mir, poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta. To je sve što Urkajina traži, i neće se zadovoljiti ničim manjim", zaključio je ukrajinski predsednik.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.