Porošenko: Rusi se nisu povukli

Izvor: B92, 16.Dec.2018, 23:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porošenko: Rusi se nisu povukli

Rusija zadržava povećano vojno prisustvo na granici Ukrajine, a posle vrha tenzija između dve zemlje u novembru, povukla je "manje od 10 odsto" svojih snaga.

To je izjavio ukrajinski predsednik Petro Porošenko.

"Glavnina je još tamo, a manje od 10 odsto je povučeno", rekao je Porošenko za AFP na konferenciji za novinare o vojnom prisustvu Rusije na granici.

Posle pomorskog sukoba s Moskvom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Crnom moru krajem novembra, Porošenko je t5vrdio da je Rusija drastično ojačala snage na granici i pomenuo pretnju "totalnog rata".

Potom su ukrajinske vlasti uvele vanredno stanje od 30 dana u pograničnim i priobalnim područjima, što je najnovija epizoda u krizi u odnosima dva suseda, koja traje više od pet godina.

"Opasnost od invazije ruskih trupa na teritoriju Ukrajine i dalje postoji. I mi smo bez ikakve sumnje pripremljeni", rekao je Porošenko danas, kao i da ne veruje u smirivanje i da ne vidi razloge za ukidanje vanrednog stanja.

Rusija je 25. novembra zaplenila tri ukrajinska vojna brodova kod Krima i zarobila 24 mornara, optuživši ih za ilegalni ulazak u njene teritorijalne vode.

To je bila najgora konfrontacija dve zemlje još od ruske aneksije ukrajiskog Krimskog poluostrva 2014. godine i od početka, takođe te godine, najopasnijeg sukoba u istočnoj Ukrajini između vladinih snaga i pro-ruskih separatista koje, po Kijevu i Zapadu, podržava Rusija.

Početkom decembra pojavili su se prvi znaci popuštanja, a Kijev je objavio da je Rusija delimično otvorila pristup Azovskom moru.

Ukrajinski mornari, od kojih su najmanje tri ranjena u novembarskom incidentu, u pritvoru u Rusiji čekaju suđenje za ilegalni prelazak granice.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Porošenko: Moskva zadržava povećano vojno prisustvo na ukrajinskoj granici

Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Dec.2018, 00:36

Rusija zadržava povećano vojno prisustvo na granici Ukrajine, a posle vrha tenzija između dve zemlje u novembru, povukla je "manje od 10 odsto" svojih snaga, izjavio je danas ukrajinski predsednik Petro Porošenko..."Glavnina je još tamo, a manje od 10 odsto je povučeno", rekao je Porošenko za...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.