Petoro mrtvih u sukobima kod Donjecka

Izvor: RTS, 23.Maj.2014, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petoro mrtvih u sukobima kod Donjecka

Pet osoba je ubijeno u sukobima ukrajinskih vojnika i proruskih pobunjenika nedaleko od Donjecka, na istoku Ukrajine. Moskva će priznati rezultate predsedničkih izbora, rekao Vladimir Putin.

Borbe su se vodile kod sela Karlivka, severozapadno od Donjecka. U napadima proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine juče je poginulo najmanje devet ukrajinskih vojnika, prenosi Beta.

Ukrajinske vlasti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << počele su 13. aprila vojnu operaciju da povrate kontrolu nad oblastima Lugansk i Donjeck.

U međuvremenu, Vladimir Putin je  rekao da će Rusija priznati rezultate predsedničkih izbora u Ukrajini, koji će biti održani u nedelju, 25. maja.

Putin je na jednom investicionom forumu u Sankt Peterburgu naveo da će Rusija "poštovati izbor ukrajinskog naroda".

Istakao je da njegova zemlja želi da se mir i red vrate u Ukrajinu. Dodao je da je Moskva spremna da sarađuje sa novim rukovodstvom Ukrajine.

Istovremeno, rekao je da se nada da će novi ukrajinski lider okončati vojne akcije na istoku Ukrajine.

Ukrajinski prelazni predsednik Oleksandr Turčinov pozvao je u Kijevu sve birače da izađu na izbore za predsednika, kako bi "zacementirali osnove nacije".

U televizijskom obraćanju uživo, Turčinov, koji se nije kandidovao, istakao je značaj glasanja za izbor novog lidera Ukrajine.

"Danas gradimo novu evropsku državu, čije temelje su položili milioni Ukrajinaca koji su dokazali da su sposobni da brane svoj izbor i zemlju. Nikada nikome nećemo dozvoliti da nam otme slobodu i nezavisnost, da pretvori našu Ukrajinu u deo postsovjetskog carstva", rekao je Turčinov.

Kako navodi agencija AP, vlasti u Kijevu se nadaju da će novi predsednik ujediniti podeljenu naciju, u kojoj je zapad okrenut Evropi, a istok ima snažne tradicionalne veze sa Rusijom.

Međutim, Kijev je sada priznao da će biti nemoguće održati izbore u nekim oblastima na istoku, posebno u Donjecku i Lugansku, gde su proruski demonstranti proglasili nezavisnost i obećali da će onemogućiti izbore.

Izborni radnici i aktivisti na istoku naveli su da su im naoružani ljudi pretili i zaplenili izborne materijale.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.