Petoro mrtvih u Istočnoj Ukrajini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Okt.2014, 15:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petoro mrtvih u Istočnoj Ukrajini

U granatiranju Donjecka u poslednja 24 časa je, uprkos prekidu vatre, ubijeno troje civila, a četvoro je ranjeno, saopštile su gradske vlasti.

Donjeck, koji je gotovo u potpunosti u rukama proruskih snaga, poslednjih dana je na udaru razmene vatre između njih i ukrajinske vojske, na marginama borbi za obližnji međunarodni aerodrom koji drže Ukrajinci, prenosi AFP.

Ubijen je i jedan stariji čovek, čiju je kuću u gradu Popasne, blizu Luganska, pogodila granata, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << saopštio je na svom vebsajtu proukrajinski guverner te oblasti Genadij Moskal.

Ukrajinska armija je takođe saopštila da je u napadu na vozilo sa pripadnicima njenih pograničnih snaga poginuo jedan vojnik.

Otkad je 5. septembra potpisan ugovor o prekidu vatre, u Istočnoj Ukrajini je, prema podacima UN, poginulo više od 300 ljudi.

Osim aerodroma, ukrajinske snage kontrolišu još samo nekoliko sela istočno od Donjecka.

Lider proruskih snaga u Donjecku, Aleksandar Zaharčenko, je protekle nedelje objavio kako je sa ukrajinskom vojskom dogovoreno njeno povlačenje iz pojedinih sela, kako bi se između zaraćenih strana stvorila demilitarizovana zona, kao što je predviđeno sporazumom o primirju.

Ukrajinska strana, međutim, demantuje da takav dogovor postoji. Sporazumom o primirju je predviđeno da obe strane povuku tešku artiljeriju za po 15 km, kako bi se stvorila 30 km široka demilitarizovana zona. Obe strane izjavljuju kako su spremne da ispune taj dogovor, ali čekaju da protivnik to učini prvi.

Na zvaničnom vebsajtu donjeckih proruskih snaga danas je objavljeno kako od večeras u 21 čas po lokalnom vremenu između ukrajinskih snaga i proruske strane nastupa "period bez vatre" i ukoliko on bude poštovan tokom pet dana, počeće povlačenje trupa iz zone od 30 km.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.