Obračuni sa neistomišljenicima (3): Predsednik unakaženog lica

Izvor: Vesti-online.com, 07.Nov.2018, 04:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obračuni sa neistomišljenicima (3): Predsednik unakaženog lica

Predsednička kampanja u Ukrajini 2004. godine obećavala je dosta uzbuđenja u borbi između prozapadnog kandidata Viktora Juščenka i proruskog kandidata Viktora Janukoviča. Tokom kampanje Juščenko je otvoreno govorio kako Ukrajina treba više da se približi Evropi i SAD, a cela kampanja poprimila je dramatičan smer, nakon što je Juščenko otrovan.

Sve je, prema Juščenkovom svedočenju, počelo kada je kao favorit u kampanji, pozvan na večeru sa šefovima ukrajinskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << bezbednosnih snaga. Na kraju večere, za Juščenka je poslužena specijalna "poslastica", tradicionalno ukrajinsko jelo. Nekoliko sati kasnije, Juščenku je pozlilo i hitno je prebačen u lokalnu bolnicu.

Pošto nisu mogli da mu pomognu, a bilo je očigledno da je u pitanju trovanje, on je prebačen avionom u kliniku u Beču, gde su lekari uspeli da mu spasu život, ali su mu na licu ostale trajne posledice trovanja. Utvrđeno je kako je ovaj predsednički kandidat otrovan dioksinom, koji je izazvao velike zdravstvene tegobe, pa je jedva preživeo.

Nakon oporavka, Juščenko se vratio u predsedničku kampanju i posle dramatičnog brojanja glasova i ponavljanja izbora pobedio u takozvanoj narandžastoj revoluciji, te postao novi predsednik Ukrajine. Osobe osumnjičene za njegovo trovanje iz ukrajinskih službi bezbednosti nikada nisu odgovarale. Ubrzo pošto je otkriveno trovanje i bilo izvesno da će Juščenko preživeti, oni su pobegli u Rusiju gde se i dalje nalaze. Rusija negira bilo kakvu umešanost u ovaj napad.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.