O ukrajinskoj fantastici u listu Blic

Izvor: Art-anima.com, 26.Apr.2011, 17:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O ukrajinskoj fantastici u listu Blic

U književnom dodatku uskršnjeg izdanja dnevnog lista Blic, objavljen je opširan članak pod nazivom "Ukrajinska fantastika", u kome dr Dejan Ajdačić predstavlja aktuelni trenutak ukrajinske fantastičke scene i njene najznačajnije predstavnike.

Navodeći činjenicu da se u Ukrajini i danas čita i piše kako na ukrajinskom tako i na ruskom jeziku, Ajdačić ukazuje da su mnogi pisci fantastike iz Kijeva, Harkova i Dnjepropetrovska izborili zapaženo mesto u edicijama velikih ruskih izdavačkih kuća:

"Dok se u glavnim književnim tokovima savremene ruske književnosti nalazi malo mesta za pisce iz Ukrajine, u fantastičkoj književnosti oni su u krugu najprodavanijih autora i predstavljaju vodeće pisce moskovskih izdavačkih giganata EKSMO, Ast i Armada."
Dejan Ajdačić, koji duži niz godina predaje srpsku književnost i jezik na Institutu filologije Kijevskog nacionalnog univerziteta "Taras Ševčenko", u nastavku teksta otkriva i neka lična zapažanja o čitanosti ukrajinskih autora fantastike u samom Kijevu:

"Iz ličnog iskustva znam da su na knjigama čitalaca kijevskog metroa najčešće čarobnjaci ili zmajevi, ređe odvažni zaštitnici kiberprostora, ponekad kosmički brodovi u blizini raskošnih zvezda, sasvim retko ljubavnici u zagrljaju, a tek po izuzetku na koricama se umesto blještavih boja nalazi samo ime nekog klasika."
Kao najznačajniji ukrajinski pisci fantastike, navode se: Valerij Ševčuk, Jurij Viničuk, Vasilj Gabor, Galina Pagutjak, Volodimir Ješkiljev, braća Kapranovi, Berdnik, Iljčenko, Vladimir Arsenjev, Vasilj Koželjanko, Andrej Valentinov, Vladimir Vasiljev, Vasilij Golovačov, te autorski dueti Marina i Sergej Djačenko, Dmitrij Gordevski i Jana Bocman (pod pseudonimom Aleksandar Zorič) i Oleg Ladižanski i Dmitrij Gromov (pod pseudonimom Henri Lajon Oldi).

Svaki od navedenih pisaca ukratko je predstavljen u članku, koji se završava konstatacijom da je "fantastika ukrajinskih pisaca malo poznata u Srbiji budući da su malo poznati izdavačima koji se, po pravilu, više okreću zapadnim autorima popularne književnosti."


Dejan Ajdačić je srpski filolog, folklorista, etnolingvista, teoretičar književnosti, prevodilac i urednik. Objavljuje tekstove o slovenskom folkloru i književnostima na srpskom, engleskom, italijanskom, bugarskom, ukrajinskom, poljskom i ruskom jeziku. Objavio je nekoliko knjiga, priredio više zbornika, a upravnik je i kulturne mreže Projekat Rastko od 1999. godine. Takođe osnivač je i sajta Slovenska kapija. 
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Art-anima.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Art-anima.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Art-anima.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.