Novo granatiranje Donjecka

Izvor: Politika, 30.Avg.2014, 21:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novo granatiranje Donjecka

Rusija u informativnom ratu predstavljena kao ”monstrum”-Švedska vojska u pripravnosti

Prema izveštajima agencija

Kijev, Donjeck, Stokholm- - Najmanje dva civila poginula su u novom granatiranju Donjecka, a ukrajinska vojska obnovila je juče ofanzivu u Luganskoj oblasti, javljaju agencije.

Gradske vlasti Donjecka saopštile su da je situacija od juče ujutru napeta i da su žitelji Kijevskog i Lenjinskog rejona javili da se periodično >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << čuju plotuni i eksplozije, prenela je ukrajinska agencija UNN.

Ruska informativna agencija (RIA) Novosti prenela je izjavu predstavnika ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu (SNBO) Andreja Lisenka da je ukrajinska vojska počela ofanzivu u Luganskoj oblasti, kao i da su ruski tenkovi sravnili pogranični grad Novosvitlivka.

Lisenko je rekao da ukrajinska vojska nastavlja da se utvrđuje kod Marijupolja na jugu Donjecke oblasti, gde su graničari sa dobrovoljačkim odredima organizovali neprestano patroliranje.

S druge strane, ministar odbrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Vladimir Kononov tvrdi da ukrajinska vojska, bez obzira na predlog da iskoristi humanitarni koridor i izađe iz okruženja kod Ilovajska, pokušava da probije obruč.

Ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov saopštio je da se  iz okruženja kod Ilovajska ka pozicijama ukrajinske Nacionalne garde u Komsomolsku povuklo približno stotinu ukrajinskih vojnika.

Događaji u Ukrajini predstavljaju zajedničku nesreću i Rusije i Ukrajine, i Evrope u celini, izjavio je juče zamenik ministra odbrane Rusije Anatolij Antonov, navodeći da Rusija ne može ravnodušno da gleda na humanitarnu katastrofu i da je potrebno uspostaviti „humanitarni most” između Rusije, Luganska i Donjecka. „Nikakva vojna dejstva u Ukrajini ne sprovodi Rusija i neće sprovoditi”, rekao je on, dodajući da na humanitarnu katastrofu Rusija ne može da gleda ravnodušno. „Politika Rusije je da se ne dopusti ekstremna varijanta razvoja događaja. Postoje, nažalost, snage koje pokušavaju da sukobe dva naroda, kako bi počeo rat između Ukrajine i Rusije”, istakao je on.

Antonov je rekao i da od Rusije u informativnom ratu „pokušavaju da naprave nekakvog monstruma, koji želi da nametne svoj stav kakva Evropa treba da bude”.

Prema njegovim rečima, ne ratuju „ruski ustanici u Ukrajini, već Kijev ratuje protiv svog naroda na jugoistoku”. „Da je (ukrajinski predsednik Petro) Porošenko od početka seo za pregovarački sto, razmotrili bi se pitanja federalizacije i budžeta, a ne bi bilo rata. Ne bi bilo sada izjava da Ukrajinci nisu spremni da žive u istoj državi”, rekao je zamenik ruskog ministra odbrane.

U međuvremenu, švedska vojska je u svojim štabovima podigla stepen pripravnosti zbog ukrajinske krize.

Portparol vojske Niklas Englund rekao je juče da je švedska vojska odlučila da rasporedi dva borbena aviona tipa „gripen” na ostrvo Gotland, na istoku zemlje, kako bi, u slučaju potrebe, mogli brže da intervenišu na Batičkom moru.

Švedski premijer Fredrik Rajnfeld izjavio je u petak veče da Švedska nije suočena s „neposrednom pretnjom”, ali je ocenio da je ponašanje Rusije, u odnosu na Ukrajinu, „arogantno”. „To je ponašanje kakvo smo mogli da vidimo za vreme Hladnog rata”, rekao je premijer i dodao da se to vreme vraća.

Neuspeli atentat

U Donjecku je juče pokušano ubistvo premijera samoproglašene Donjecke Narodne Republike, Aleksandra Zaharčenka, javile su juče ruske agencije. U pokušaju ubistva, ranjen je njegov vozač, a Zaharčenko je nepovređen, prenosi Itar Tass.

objavljeno: 30.08.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.