Njemački pancirni prsluci za Ukrajinu

Izvor: Nezavisne Novine, 06.Sep.2014, 21:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Njemački pancirni prsluci za Ukrajinu

BERLIN - Njemačka vlada odlučila da odobri Ukrajini isporuku vojne opreme za zaštitu, koja, za razliku od one namijenjene kurdskim snagama u Iraku, ne obuhvata oružje.

Dva njemačka preduzeća prethodno su dobila porudžbinu za isporuku 20.000 pancirnih prsluka i šlemova za vojnike u Ukrajini, ali je zahtjev najprije morala da preispita vlada u Berlinu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine <<

Pored toga vlada trenutno, kako je rekao portparol njemačkog Ministarstva odbrane, provjerava i da li će Ukrajini staviti na raspolaganje poljske bolnice i sanitetski materija, objavio je danas radio Dojče vele.

Zahjtev za isporuku pancirnih prsluka i šlemova dostavljen je nemačkoj vladi početkom jula, a poslanik Hrišćansko-demokratske unije u Bundestagu, Karl-Georg Velman, početkom sedmice, u razgovoru za "Velt", zatražio je donošenje brze i pozitivne odluke po tom pitanju.

"Kada je riječ o ljudskim životima, mentalitet, koji imaju vladajuće strukture, potpuno je neprikladan", istakao je Velman.

Ipak, nije neuobičajeno da dužina obrade zahtjeva, koji se odnose na izvoz oružja, traje više mjeseci, jer, prema njemačkom zakonu, isporuka zaštitne opreme za vojsku podleže propisima, koji regulišu izvoz oružja. Iako nije riječ o isporuci oružja, izvoz ipak mora da odobri njemačka vlada, podseća Dojče vele.

Njemačka vlada se obavezala na "restriktivnu" politiku izvoza oružja koja, između ostalog, isključuje izvoz oružja u krizna područja.

Firma "Mehler Vario System", koja bi trebalo da isporuči pancirne prsluke Ukrajini, još nije zvanično primila odluku njemačke vlade, ali je očekuje narednih dana, poslije čega će početi produkcija opreme.

Prvi pancirni prsluci bi tako mogli da budu isporučeni najranije za tri mjeseca, a za isporuku svih 20.000 biće potrebno nekoliko mjeseci.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.