Nemačka proglasila genocidom ukrajinski Golodomor

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Dec.2022, 00:35

Nemačka proglasila "genocidom" ukrajinski Golodomor

Nemački Bundestag proglasio je danas Golodomor, odnosno izgladnjivanje Ukrajinaca u kojem je tokom zime 1932-1933. godine, u vreme dok je na čelu SSSR bio Josif Staljin, preminulo nekoliko miliona ljudi, "genocidom".

"Iz današnje tačke gledišta, gledano istorijski i politički, genocid je očigledan", navodi se u saopštenju Bundestaga.

Ministarka spoljnih poslova Analena Berbok zahvalila je na Tviteru svima koji su doprineli da se o pitanju Golodomora raspravlja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Bundestagu.

"U Golodomoru je umrlo na milione Ukrajinaca sistematskim izgladnjivanjem. Hvala (ministru spoljnih poslova Ukrajine) Dmirtu Kulebi na njegovom doprinosu da ovaj zločin nazovemo njegovim današnjim imenom - genocidom", napisala je Berbok na Tviteru.

Parlamenti Rumunije, Irske i Moldavije proglasili su prošle nedelje Golodomor genocidom nad Ukrajincima.

Ukrajina svake godine obeležava sećanje na žrtve Golodomora četvrte subote u novembru, a ove godine, taj datum je bio 26. novembar.

Ukrajinski list "Kijev independent" navodi da je Ukrajina pokušavala da se Golodomor međunarodno prizna kao čin genocida, i da je do sada više od 20 zemalja Golodomor proglasilo genocidom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nemačka proglasila ''genocidom'' ukrajinski Holodomor

Izvor: Blic, 01.Dec.2022

Nemački Bundestag proglasio je danas Holodomor, odnosno izgladnjivanje Ukrajinaca u kojem je tokom zime 1932-1933. godine, u vreme dok je na čelu SSSR bio Josf Staljin, preminulo nekoliko miliona ljudi - "genocidom".

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.