Mučenje – glavni element ruske ratne politike

Izvor: B92, 08.Mar.2024, 21:40

"Mučenje – glavni element ruske ratne politike"

"Ruske oružane snage i njihovi saveznici sistematski koriste torturu na okupiranim teritorijama Ukrajine što je postalo njihova 'namerna politika'".

To je danas rekla specijalna izvestiteljka UN za pitanje torture Alis Džil Edvards (Alice Jill Edwards).

Ona je navela da "broj verodostojnih optužbi za mučenje i druge oblike okrutnog, nečovečnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja" ukazuje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je "mučenje element ruske ratne politike".

"Čini se da ti teški zločini nisu rezultat slučajnosti ili nesreće" - rekla je Savetu UN za ljudska prava Edvards koja je u septembru bila u Ukrajini.

Edvards je zato pozvala Moskvu da "izda jaku i nedvosmislenu direktivu u kojoj treba da se navodi da mučenje nikada nije dozvoljeno i da će biti kažnjeno" i da "otvori istrage o tim optužbama i omogući međunarodnim inspektorima da posete pritvore i posmatraju krivični postupak".

Novinarima je prenela da je od ukrajinskih tužilaca saznala da su otvorene 103.000 predmeta koji se odnose na ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, a da slučajevi torture čine 90 odsto.

Edvards koja je rekla da je i sama ispitala desetine slučajeva navodnih zloupotreba koje čine ruske snage i njihovi saveznici, iznela je da je utvrdila da postoji jasna "namera i svrha u praksi torture koja se ne može opisati kao slučajno i nenamerno ponašanje".

U izveštaju je Edvards napisla da je utvrdila da je "tortura praktikovana na organizovan i sistematski način" i da je ista praksa na raznim delovima okupiranih regiona.

Njeni nalazi, rekla je ona Savetu, ukazuju na "direktno ovlašćenje i namernu politiku" da se to čini.

Edvards i drugi specijalni izvestioci su nezavisni eksperti koje je naručio Savet UN za ljudska prava, ali oni ne govore u ime UN.

Po njenim rečima, ukrajinske vlasti ulažu iskrene napore da se prema ratnim zarobljenicima odnose s poštovanjem, ali ima zabrinutosti zbog uslova pritvora u kaznenoj ustanovi u Lavovu, gde su ukrajinski državljani optuženih za saradnju s Rusima.

Edvards je rekla da su ukrajinske snage u nekoliko navrata optužene za zlostavljanje, uglavnom u vezi s hapšenjem i tranzitom zatvorenika.

"Pozivam ukrajinske vlasti da hitno istraže te optužbe, pojačaju obuku i disciplinske i druge preventivne mere i obezbede zaštitu svih zakonskih prava svih podnosilaca pritužbi i pritvorenika", dodala je ona.

Sve vesti o ratu u Ukrajini pratite u našem blogu UŽIVO

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.