MH17: I dalje traje istraga o padu

Izvor: B92, 20.Feb.2015, 22:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MH17: I dalje traje istraga o padu

Istražni tim koji ispituje uzroke pada malezijskog aviona u istočnoj Ukrajini ponovo se sastao zbog ispitivanja olupine i delova trupa aviona.

"U poslednjih nedelju dana tim je sproveo nekoliko istraga olupine, uključujući pukotine pokvarenih mehanizama i zgužvanih delova", naveo je u saopštenju Holandski bezbednosni odbor, prenela je agencija Rojters.

Istražitelji će uskoro započeti trodimenzionalnu rekonstrukciju delova aviona u bazi holandskog vazduhoplovstva, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gde je smeštena olupina dopremljena iz Ukrajine, naveo je nadležni Odbor i dodao da će rodbina žrtava moći da vidi olupinu početkom marta.

Portparol tog Odbora je naveo da će nacrt izveštaja o okolnostima nesreće MH17 verovatno biti gotov posle ovoga leta.

U inicijalnom izveštaju, holandski istražitelji su naveli da je trup letelice probijen "visokim energetskim objektom koji je mogao da dođe sa zemlje i iz vazduha".

Tužioci su saopštili da su otvoreni za obe mogućnostima, ali veruju da je verovatnije da je avion oboren sa zemlje.

Rojters podseća da Holandija vodi kriminalnu i vazdušno-bezbednosnu istragu o nesreći, pošto su više od dve trećine žrtava bili Holanđani, mada su istražitelji iz Ukrajine, Malezije, Australije, Velike Britanije, Belgije i Nemačke takođe uključeni u istragu.

Putnički avion malezijske avio-kompanije sa 295 putnika i članova posade na letu od Amsterdama do Kuala Lumpura, prošlog leta oboren je nad istočnom Ukrajinom, na oko 50 kilometara od ruske granice.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Istražitelji traže uzroke za obaranje aviona nad Ukrajinom

Izvor: Press, 20.Feb.2015

Međunarodni istražitelji koji ispituju uzroke obaranja aviona malezijske aviokompanije nad istočnom Ukrajinom u julu prošle godine, sastao se ove nedelje prvi put radi zajedničkih konsultacija, ispitivanja olupine i delova trupa aviona, saopštili su danas holandski zvaničnici. ...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.