Krv, znoj, udari, a Rusi – ni makac

Izvor: B92, 31.Jul.2023, 23:13

Krv, znoj, udari, a Rusi – ni makac

"Ukrajinska vojska se suočava sa ozbiljnim problemima tokom kontraofanzive, jer je potpuno nespremna da probije rusku odbranu".

To je izjavio nemački general u penziji Egon Rams.

"Situacija je teška. Oružane snage Ukrajine i dalje pokušavaju da pronađu način da probiju rusku odbranu", kazao je Rans za "Velt".

Rams je naglasio da sada ne treba očekivati uspeh ukrajinske vojske i da, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << štaviše, Oružane snage Ukrajine nemaju oružje neophodno za kontraofanzivu.

"Neće biti velikih razmera kontraofanzive, ona će se odvijati sporo", zaključio je nemački general u penziji.

Naime, kako se navodi, Oružane snage Ukrajine su 4. juna krenule u kontraofanzivu na pravcu Južnodonjeck, Artjomovsk i Zaporožje.

Ranije je američki general Mik Rajan rekao da "ruske odbrambene linije predstavljaju ubitačnu kombinaciju za ukrajinske jedinice". Kako je naveo, čak bi i vojske zemalja NATO-a teško izlazile na kraj sa ovakvim preprekama.

"Minska polja, udari bespilotnih letelica i borbenih helikoptera ometaju kontraofanzivu Oružanih snaga Ukrajine", precizirao je.

Jedan od najpoznatijih ratnih analitičara Franc Stefan Gejdi, viši saradnik konsultant na Londonskom institutu za međunarodne strateške studije i pomoćni viši saradnik u Centru za novu američku bezbednost u Vašingtonu, kazao je da je ukrajinska ofanziva spora i skupa.

Napredak Ukrajinaca meri metrima, a ne kilometrima

Gejdi, koji je trenutno u Ukrajini, rekao je "Tagešpiglu" da je iz razgovora sa podoficirima, oficirima i nizom komandanata brigada, kao i sa visokim obaveštajnim i odbrambenim funkcionerima u Kijevu, saznao da se napredak Ukrajinaca meri metrima, a ne kilometrima.

"Ukrajinske oružane snage još nisu vešte u velikim operacijama kombinovanog naoružanja", smatra on, dodajući da su akcije Ukrajinaca bile sekvencijalne, a ne sinhronizovane što je i "glavni razlog sporog napredovanja".

Ruski predsednik Vladimir Putin ranije je istakao da su propali pokušaji ukrajinskih snaga da napreduju.

"Neprijatelj nije imao uspeha ni na jednom području sukoba. Svi pokušaji kontraofanzive su propali, neprijatelj je zaustavljen uz velike gubitke", kazao je Putin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.