Krim, upad na fregatu Termopilj

Izvor: RTS, 20.Mar.2014, 21:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krim, upad na fregatu "Termopilj"

SAD uvele nove sankcije ruskim zvaničnicima i jednoj banci. Rusija na "crnu listu" stavila Obaminu savetnicu i Džona Mekejna. Zakonski proces pripajanja Krima Rusiji biće okončan ove sedmice, kaže Sergej Lavrov. Putin se priprema za moguću vojnu akciju u istočnoj Ukrajini, kaže Arsenij Jacenjuk.

20.25 - Sergej Šojgu poručio Čaku Hejgelu da ruski vojnici neće ući u istočnu Ukrajinu, prenosi Rojters

18.53 - Naoružane osobe zauzele ukrajinsku fregatu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "Ternopolj" ukotvljenu na Krimu, javlja agencija Unian. Ispaljeno je nekoliko rafala u vazduh i bačene su šok-bombe. "Moj brod je zauzet, ne mogu ništa više da kažem", rekao je kapetan broda Aleksej Kirilov.

18.10 - Vladimir Putin želi da destabilizuje ukrajinske predsedničke izbore i priprema se za moguću vojnu akciju u Istočnoj Ukrajini, rekao Rojtersu Arsenij Jacenjuk. 

17.25 - Sergej Lavrov poručio Džonu Keriju da odluka o pripajanju Krima Rusiji nije podložna reviziji i da mora da bude poštovana, prenosi Rojters.

16.44 - Rusija uvela sankcije američkim zvaničnicima i političarima. Na listi Obamina savetnica za međunarodnu trgovinu Kerolajn Etkinson i senator Džon Mekejn, javlja RT.

16.23 - Amerika uvela nove sankcije nekolicini ruskih zvaničnika i jednoj banci. Barak Obama je, takođe, potpisao ukaz kojim se otvara mogućnost uvođenja sankcija ključnim sektorima ruske ekonomije.

14.55 - Ruska državna Duma skoro jednoglasno ratifikovala sporazum o pripajanju Krima i Sevastopolja Rusiji, javlja Beta.  

14.00 - Ukrajinski grančari počeli povlačenje sa Krima u unutrašnjost zemlje, prenosi Rojters.

13.45 - Vrhovna rada usvojila zakon, kojim se poluostrvo Krim proglašava za privremeno okupiranu teritoriju.

13.30 - Zbog sumnje da je preksinoć učestvovao u pucnjavi u Simferopolju, uhapšen jedan 17-godišnjak, rekao zamenik krimskog premijera Rustam Temirgalijev, prenosi Interfaks.

11.30 - Postoji mogućnost da Rusija priprema nastavak vojnog upada na teritoriju Ukrajine, tvrdi ukrajinski ambasador u UN Jurij Klimenko.

11.00 - Nacionalni savet za bezbednost Ukrajine doneo rešenje o uvođenju viza Rusiji, prenose RIA Novosti. Jacenjuk: Ne treba žuriti sa vizama. Na Krimu počelo izdavanje ruskih pasoša, objavio je Interfaks.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije uvelo je sankcije za više američkih zvaničnika, prenose ruski mediji. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov prethodno je rekao da će ove sedmice biti završena zakonska procedura potrebna da Krim postane deo Rusije.

Kako je saopštilo Ministarstvo, reč je o recipročnom odgovoru na američke sankcije protiv ruskih zvaničnika, a na spisku onih koji će biti obuhvaćeni sankcijama su i pomoćnici predsednika SAD Danijel Pfajfer i Bendžamin Rods i zamenik pomoćnika predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Kerolin Etkinson, kao i predsednik Predstavničkog doma američkog Kongresa Džon Bejner.

Na crnoj listi su i senatori Meri Landrije, Džon Mekejn i Danijel Kouts.

"Ne treba da bude bilo kakvih sumnji: na svaki neprijateljski napad SAD, Moskva će imati adekvatan odgovor", poručuju iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Odluka Moskve usledila je nekoliko minuta pošto je američki predsednik Barak Obama najavio uvođenje novih sankcija "ključnim sektorima" ruske ekonomije, pojedincima u Rusiji i jednoj ruskoj banci, kao odgovor na akcije Kremlja u Ukrajini.

"Rusija mora da shvati da će je dodatno zaoštravanje samo izolovati od međunarodne zajednice", rekao je Obama na kratkoj konferenciji za novinare u Beloj kući, posvećenoj Ukrajini.

Na listi onih kojima se uvode sankcije su viši ruski zvaničnici Aleksej Gromov, Sergej Ivanov i Sergej Nariškin, kao i biznismeni Genadij Timčenko, Arkadij i Boris Rotenberg, kao i predsednik ruske železnice Vladimir Jakunin, preneo je ruski RT.

Ranije danas Sergej Lavrov je rekao da su preduzeti praktični koraci na sprovođenju sporazuma o ulasku Krima i grada Sevastopolja u sastav Rusije. "Zakonski proces biće okončan ove sedmice", rekao je Lavrov, prenosi Itartas.

Izjava Lavrova usledila je dva dana pošto je ruski predsednik Vladimir Putin potpisao sporazum o ulasku Krima u Rusiju.

Sa 443 glasa "za" jednim protiv, od ukupno 450 poslanika Dume, donji dom ruskog parlamenta usvojio je sporazum o pripajanju Krima Rusiji, koji su 18. marta u Moskvi potpisali predsednik Vladimir Putin i krimski lideri.

Ukrajinski ambasador u UN Jurij Klimenko tvrdi da postoji mogućnost da Rusija priprema nastavak vojnog upada na teritoriju Ukrajine.

Njegovu tvrdnju su zdušno podržali drugi ambasadori, ali je neimenovani ruski diplomata osporio Klimenkovu tvrdnju, pročitavši pripremljenu izjavu u kojoj opravdava dosadašnje akcije Rusije.

U međuvremenu, Moskva i Vašington su razmenili pretnje na napetoj sednici Saveta bezbednosti UN, tokom koje je ruski izaslanik upozorio da "uvrede" američke ambasadorke ugrožavaju spremnost Moskve da sarađuje sa Vašingtonom u vezi sa drugim diplomatskim pitanjima.

Američka ambasadorka Samanta Pauer rekla je da SAD odbacuju "rusku vojnu intervenciju i otimanje teritorije Krima" i upozorila, misleći na uvedene sankcije Rusiji, da su Vašington i njegovi saveznici spremni da preduzmu dodatne korake.

Samanta Pauer je takođe uporedila rusku aneksiju Krima s krađom: "Lopov može da ukrade imovinu, ali to ne daje lopovu pravo vlasništva."

Ruski ambasador je uzvratio rekavši da je "potpuno neprihvatljivo i čuti te uvrede za našu zemlju".

Istovremeno, nemačka kancelarka Angela Merkel najavila je da će EU uvesti dodatne sankcije Rusiji posle njene odluke da pripoji ukrajinsko poluostrvo Krim i da će suspendovati sastanke Grupe osam (G-8) dok se ne promeni politička situacija.

Zaplenjen još jedan ukrajinski ratni brod?

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je grupa od 20 naoružanih ljudi zaplenila ukrajinski ratni brod "Termopilj", u luci Sevastopolj na Krimu.

Portparol ministarstva Vladislav Seleznjov, napisao je na svojoj stranici na Fejsbuku da je brod "otet", pošto je ranije za agenciju AFP rekao da je napad počeo.

Ranije danas, reporter agencije AP s lica mesta, javio je da su proruske snage na Krimu zauzele dva ukrajinska ratna broda, "Hmeljnicki" i "Luck", takođe u Sevastopolju.

Seleznjov je na Fejsbuku napisao i da su promoskovske snage i ruski vojnici opkolili celu oblast, kada se brod, na kojem se nalazila naoružana grupa, približio "Termopilju" i napao ga.

"U napadu su korišćene šok-bombe, a čula se i pucnjava iz automatskog oružja", tvrdi Seleznjov.

Agencija Frans pres pozvala je jednog od oficira na brodu "Slavutič", ukrajinskom brodu koji se nalazio u blizini "Termopilja", ali on nije odgovorio. Seleznjov nije rekao da li je i "Slavutič" otet, navodi AFP.

Komandant ruske Crnomorske flote Aleksandar Vitko, navodno se danas ukrcao na "Slavutič", u nameri da pregovara o predaji.

Oslobođen komandant ukrajinske mornarice

Komandant ukrajinske mornarice Sergej Gajduk i još nekoliko talaca koje su u juče oteli proruski lideri na Krimu, navedeno je na sajtu ukrajinskog predsednika, prenosi Rojters.

Predstavnik ukrajinske vojske rekao je da je admiral Gajduk odvezen iz ukrajinske vojne baze na Krimu koji kontroliše Rusija i da su ga izgleda držali pripadnici ruskih specijalnih snaga, navodi američka agencija.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu danas je zatražio od lidera Republike Krim da oslobode zatočene i omoguće im nesmetan prolaz iz regiona, preneo je AP.

V. d. predsednika Ukrajine Oleksandar Turčinov uputio je juče ultimatum krimskim vlastima da imaju samo tri sata da oslobode komandanta mornarice, zarobljenog prilikom zauzimanja baze u Sevastopolju, ili će uslediti "adekvatni odgovor".

Turčinov je taj ultimatum objavio posle hitne sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, zahtevajući da oslobode komandanta Sergija Gajduka i "druge taoce", prenela je agencija AFP.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Putin: Otvoriću račun u banci kojoj su SAD uvele sankcije i suzdržaćemo se od odmazde

Izvor: Vostok.rs, 21.Mar.2014, 11:29

21.03.2014. - Sastanak sa bezbednosnim zvaničnicima..Vladimir Putin je rekao da će otvoriti račun u banci "Rossiya Bank" posle uvođenja sankcija od strane SAD protiv nje, rekao je predsednik tokom sastanka sa visokim bezbednosnim zvaničnicima zemlje...Putin je takođe pružio uveravanja da će se...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.