Kijev spreman da plati cenu Putinove odluke

Izvor: Akter, 16.Dec.2015, 23:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kijev spreman da plati cenu Putinove odluke

Ranije danas, predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je dekret kojim se od 1. januara 2016. godine suspenduje sporazum o zoni slobodne trgovine sa Ukrajinom

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko izrazio je danas žaljenje zbog odluke Rusije da ukine Ukrajini trgovinske povlastice u znak, kako navodi agencija Rojters, odmazde Moskve za sporazum o sobodnoj trgovini između Kijeva i EU.

Porošenko >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << je rekao da je "spreman da plati cenu", kao i da će sporazum sa zapadnim blokom u potpunosti stupiti na snagu od 1. januara.

"Ukrajina je svesna ovih ograničenja i očekuje da će ona naneti štetu ukrajinskoj ekonomiji", izjavio je Porošenko u Briselu posle najave Moskve da će od 1. januara suspendovati svoj sporazum o slobodnoj trgovini sa Kijevom.

"Ali, mi smo spremni da platimo ovu cenu za našu slobodu i naš evropski izbor", izjavio je Porošenko po dolasku u Brisel na sastanak sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom i predsednikom Evropske komisije Žan-Klod Junkerom.

, saopšteno je iz Kremlja.

Kao razlog za ovakvu odluku, u dekretu se navode "vanredne okolnosti koje pogađaju interese i ekonomsku bezbednost Rusije", javila je ruska agencija Tas.

Francuska agencija AFP, izveštava da je Putin naložio suspenziju sporazuma potpisanog u oktobru 2011. godine, kao deo šireg dogovora zemalja bivšeg komunističkog bloka, koje je predsednik Rusije imao u viziji kao deo Evroazijske unije.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.