Kijev postao tehnološka prijestolnica istočne Europe

Izvor: SEEbiz.eu, 24.Sep.2018, 08:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kijev postao tehnološka prijestolnica istočne Europe

KIJEV - Još prije četiri godine, Kijev je bio poprište masovnih prosvjeda i krvoprolića. Danas se ukrajinska metropola može pohvaliti brzorastućim IT-sektorom u kojem radnici zarađuju i do deset puta više od prosjeka, piše BBC.

Rijeka Dnjepar teče južno od Kijeva preko Crnog mora i dijeli državu od 45 milijuna stanovnika na pola. Rano ujutro, prije izlaska sunca, čini se najprikladnijim za upoznavanje svih znamenitosti i ljepota ovog grada. Oko šest sati ujutro uvijek >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << možete sresti tinejdžere i mlade koji se vraćaju s izlaska. Upravo to doba dana, odmah nakon izlaska sunca, prethodi strašnim prometnim gužvama i jutarnjoj vrevi.

Kijev je 2014. godine postao poprištem krvave revolucije u kojoj je svrgnut dotadašnji proruski predsjednik Viktor Janukovič. U ožujku iste godine, Rusija je Ukrajini preotela i sebi pripojila Krim, iako je on službeno i dalje dio Ukrajine. Revolucija na Majdanu za mnoge je Ukrajince daleka prošlost, iako mnogi još uvijek posjećuju grad kako bi odali počast palim borcima.

Zbog svoje je novije povijesti i nasljeđa iz sovjetskog doba ovaj grad poput ostavštine iz nekog drugog vremena. Ipak, mlađi naraštaji sve više teže povezivanju Ukrajine sa Zapadom, a sam Kijev proživljava veliki procvat.

Kijev se polako vraća u normalu nakon kratkotrajnog, ali katastrofalnog udarca 2014. godine. Ubrzani razvoj ukrajinske metropole doprinosi njenoj privlačnosti i popularnosti diljem svijeta. U protekle dvije godine taj grad je bio domaćin Eurosonga i finala nogometne Lige prvaka.

Unatoč tome, mnogi posjetitelji kojima je taj dio zemaljske kugle još uvijek relativna nepoznanica često dožive kulturni šok kad slete na aerodrom Boryspil. Iako ondašnje osoblje govori engleski, taksisti koji čekaju pred vratima aerodroma mogu biti zastrašujući. U takvim se situacijama čini mnogo lakše jednostavno upotrijebiti jednu od aplikacija za prijevoz, iako se ni njome ne može izbjeći gužva po kojoj je grad poznat.

Gospodarstvo Ukrajine je poslije revolucije zapalo u krizu, a stopa nezaposlenosti još uvijek je visoka. U 2017. godini, ona je iznosila 9,5 posto, ali isključivo među službeno evidentiranim radnicima, jer, uz njih, u Ukrajini postoji i velik broj neevidentirane radne snage. Ipak, mnogi su mladi ukrajinski poduzetnici, čak i u tako nepovoljnim uvjetima, uspjeli pronaći način za pokretanje vlastitog biznisa.

Visokotehnološka scena u Kijevu posljednjih je godina doživjela vrtoglavi uspon. Mnogi su poduzetnici uspjeli proširiti svoje poslovanje čak i izvan granica Ukrajine te stvoriti bogatstvo koje opasno konkurira, a u mnogim slučajevima i nadmašuje, konkurenciju u zapadnoeuropskim metropolama. Kad uzmemo sve to u obzir, postaje jasno da sve više mladih Ukrajinaca počinje stjecati bogatstvo o kojem su njihovi roditelji, koji su odrasli u sovjetsko doba, mogli samo sanjati.

IT sektor se u proteklom desetljeću razvio u treću najjaču ukrajinsku gospodarsku granu.

Plaće djelatnika u tom sektoru nikad nisu bile bliže onima na Zapadu. Mjesečna plaća programera u Ukrajini iznosi oko 2000 ili 3000 dolara, uz stopu poreza od samo pet posto (ona se odnosi samo na privatne poduzetnike). Nasuprot tome, prosječna plaća u Ukrajini iznosi tek 250 do 300 dolara mjesečno, dok stanovnici Kijeva u prosjeku zarađuju najviše u čitavoj zemlji. Andrei Sorohan, vođa tima u firmi UVentures sa sjedištem u Kijevu, smatra mladu i visokokvalificiranu radnu snagu ključnom sastavnicom ukrajinskog tehnološkog booma.

Napominje da najveći dio zaposlenika njegove firme radi na projektima strojnog učenja i analize podataka za klijente poput UBS-a, Ubera, Googlea, Deutsche Banka i Amazona.

Sorohan tvrdi i da neke ukrajinske tvrtke, poput start-upova Grammarly, Petcube i Preply, velikom brzinom osvajaju svijet i da se spremaju postati vodećima u svojim sektorima.

Osim što ga prati glas start-up prijestolnice istočne Europe, Kijev privlači i sve više mladih umjetnika. Usporedno s poslovnim razvojem grada, u njemu niče sve veći broj barova, noćnih klubova i restorana, a mijenjaju se i imena mnogih ulica. Od čitavog niza novih restorana ističu se Podil East India Company, Pyan-se, Noodles vs Marketing, Chang i Kytajskyj Privet.

U restoranu Favorite Uncle u ulici Pankivska možete probati nekoliko bliskoistočnih specijaliteta po cijeni jednog malog predjela u Londonu. U elitnom dijelu grada smješteni su barovi Alchemist, Loggerhead, Barman Dictat, Kosatka i Parovoz, namijenjeni isključivo bogatijima.

Na kraju, unatoč nasilju kojim je Ukrajina pogođena, turisti danas nemaju razloga za strah prilikom posjete ukrajinskoj prijestolnici. Iako je Kijev pun spomenika koji podsjećaju na tragediju i nasilje koje ga je zadesilo, najvjerojatnije ćete na to brzo zaboraviti kad krenete istraživati grad, a jedina stvar koje se zbilja treba bojati u tom gradu je - promet, piše BBC.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.