Kameron: Ne smemo da pokažemo slabost pred Putinom, kao što smo pred Hitlerom

Izvor: B92, 15.Feb.2024, 00:53

Kameron: Ne smemo da pokažemo slabost pred Putinom, kao što smo pred Hitlerom

Britanski ministar spoljnih poslova uputio je oštro upozorenje Kongresu SAD-a, pozivajući na brzo usvajanje paketa pomoći Ukrajini koji je usvojio Senat.

Kongres SAD se sada suočava s teškom bitkom jer zakontreba da prođe i u Predstavničkom koji kontrolišu republikanci, piše "The Hill", a prenosi Index.hr.

Dejvid Kameron, bivši premijer Ujedinjenog Kraljevstva, u otvorenom pismu je naglasio važnost posledica sukoba između Rusije i Ukrajine te >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << važnost pobede nad ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

"Sada smo pred izborom. Jednostavnim testom", napisao je Kameron.

"Na jednoj strani je Putin, koji se nada da će proširiti svoju imperiju jednostavno nadmašivši Zapad. On veruje da smo slabi. On veruje da može da se izvuče sa najšokantnijim aktom agresije koji smo videli u životu", rekao je Kameron.

"Na drugoj strani smo svi mi. Imamo resurse, ekonomsku moć, stručnost. Naša ekonomska moć je 25 puta veća od ruske. Rusija mora da se obrati Pjongjangu za pomoć. Sve što treba da uradimo je da nam se snaga isplati. Pitanje je da li imamo volju?", upitao je Kameron.

Kameronova molba dolazi pošto je podrška pomoći Ukrajini počela da jenjava, posebno među američkim republikancima, koji su poslednjih godina počeli da prihvataju više izolacionističku politiku.

"Pozivam Kongres da usvoji ovaj paket. Želim da svi, SAD, UK, evropski i drugi saveznici podrže Ukrajinu u borbi protiv potpuno neopravdane agresije. Teško je zamisliti jasniji slučaj da je jedna zemlja napadnuta od strane druge bez ikakvog opravdanja", rekao je Kameron.

Kameron je upozorio Amerikance da ne ponavljaju greške iz 1930-ih, kada su evropski lideri napravili teritorijalne ustupke Adolfu Hitleru, pogrešno misleći da će to sprečiti Nemačku da se dalje širi. Na kraju, ovi ustupci su pomogli da se otvori put za Drugi svetski rat.

"Verujem da naša zajednička istorija pokazuje glupost popuštanja tiranima u Evropi koji veruju u ponovno iscrtavanje granica silom", napisao je Kameron.

"Ne želim da pokažemo slabost koju smo pokazali protiv Hitlera 1930-ih. Vratio se po više, koštajući nas mnogo više života nego da smo zaustavili njegovu agresiju", zaključio je Kameron.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.