Kako je Krim postao deo Ukrajine

Izvor: Vesti-online.com, 17.Mar.2016, 20:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako je Krim postao deo Ukrajine

Nikita Hruščov je otuđio Krim od Rusije čim je došao na čelo Sovjetskog Saveza.

"Teško je to zamisliti, ali Krim, čiji status danas kvari odnose Rusije i sa novim ukrajinskim vlastima i sa Zapadom, pre samo 60 godina bio je `bratski poklon ruskog naroda ukrajinskom`, koji je tada praznovao 300. godišnjicu ujedinjenja Rusije i Malorusije u jednu državu. Tako je simbolični gest trebalo da učvrsti prijateljstvo i ekonomiju, ali i politički značaj novog generalnog sekretara >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Nikite Hruščova", navode ruski mediji.

Sovjetska Ukrajina je imala formalnu nezavisnost u okviru Sovjetskog Saveza. Krim je dobila na poklon, i to potpuno neočekivano za njene žitelje, pa čak i za tadašnju političku elitu SSSR-a.

Dmitrij Šepilov, budući ministar spoljnih poslova SSSR-a, kasnije je izjavio:

- Hruščov je hteo da lično uruči Ukrajini poklon na zlatnom poslužavniku, kako bi cela republika imala u vidu njegovu darežljivost i stalnu brigu o napretku Ukrajine.

Argumenti za ovakvu odluku bili su sledeći: Ukrajina je bliža Krimu, u novoj konfiguraciji će biti jednostavnije da ona vodi računa o njemu, a uostalom, svejedno je kome Krim pripada s obzirom da su i Ukrajina i Rusija jedna ista država.

"Tada, u drugoj polovini 1950-ih, stanovnicima Krima nije padalo na pamet da se bune -navodno iz istih razloga koje su navodili i političari: sve se to odigrava u okviru jedne države i niko nije primetio neku promenu. Mnogi žitelji Krima nisu ni znali šta se dešava dok na ulicama nisu počeli sve češće da viđaju table i putokaze na ukrajinskom jeziku", tvrde ruski mediji.

Šezdeset godina nakon predaje Krima i dalje traje spor o legitimnosti te odluke.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.