Jacenjuk: Ukrajina vodi bitku na dva fronta

Izvor: Vesti-online.com, 10.Jun.2015, 09:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jacenjuk: Ukrajina vodi bitku na dva fronta

"Ukrajina se bori protiv ruske agresije na Krimu i u regionu Donjecka, ali i protiv unutrašnjeg neprijatelja, korupcije koja je nasleđena iz sovjetske prošlosti" izjavio je ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk u intervjuu za list "Vašington post".

- Ukrajina bije bitku na dva fronta. Ona koju gledate na televiziji odvija se na istoku naše zemlje, gde hiljade ruskih vonika učestvuju u oružanoj agresiji protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << teritorijalnog integriteta Ukrajine, uključujući nelegalnu aneksiju Krima -rekao je Jacenjuk.

Drugi front, koji je manje vidljiv, ali je takođe važan, jeste rat Ukrajine protiv sovjetske prošlosti i nasleđa korupcije i bezakonja koje nas je toliko dugo sprečavalo da krenemo napred, dodao je on.

Jacenjuk je kazao da se ove dve bitke moraju voditi istovremeno i da Ukrajina u njima mora pobediti zato što se one, u suštini, svode na istu stvar -želju Ukrajine da izgradi prosperitetnu i demokratsku budućnost.

- Ruski predsednik Vladimir Putin hoće da mi ne uspemo zato što zna da su demokratske ideje zarazne i da bi slobodna Ukrajina bila  nepoželjni primer Rusima. Ruska vojna intervencija je pokušaj da se spreči promena primoravajući nas da biramo između bezbednosti i reformi", objasnio je Jacenjuk.

- Zahvalni smo na pomoći koju smo već dobili. Mi ne bismo bili u stanju da stabilizujemo svoju finansijsku poziciju bez programa MMF dogovorenog u februaru. Biće nam potrebna dodatna podrška u vidu američke bilateralne pomoći, privatnih investicija i liderstva u međunarodnim finansijskim institucijama -poručio je Jacenjuk.

Ukrajinski premijer je istakao da je njegovoj zemlji potrebno i da međunarodne sankcije Rusiji ostanu na snazi dok Sporazum iz Minska ne bude u potpunosti sproveden.

On je kazao da je demokratija najmoćnija ideja ikada stvorena što se najbolje vidi kada demokratske zemlje stoje rame uz rame.

- To je pouka izvučena iz američkog liderstva u prošlom veku. I to ostaje naša inspiracija danas - zaključio je Jacenjuk.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jacenjuk: Ukrajina vodi bitku na dva fronta

Izvor: B92, 10.Jun.2015

Ukrajina se bori protiv ruske agresije na Krimu i u regionu Donjecka, ali i protiv unutrašnjeg neprijatelja, korupcije koja je nasleđena iz sovjetske prošlosti...Ovo je izjavio ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk u intervjuu za list "Vašington post"..."Ukrajina bije bitku na dva fronta. Ona koju...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.