Holandija želi međunarodni sud o MH17

Izvor: B92, 23.Jun.2015, 22:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Holandija želi međunarodni sud o MH17

Holandija razmatra mogućnost da međunarodni sud krivično goni osumnjičene za obaranje malezijskog putničkog aviona iznad Ukrajine prošle godine.

Rojters se poziva na izvore upućene u slučaj obaranja MH17 i navodi da su ipak male šanse da se ovaj proces uspešno dovede do kraja.

Međutim, Holandija se nada da bi zalaganje da se angažuje sud pod okriljem Ujedinjenih nacija moglo da navede na saradnju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Rusiju, čija se uloga smatra ključnom.

Među 298 žrtava iz aviona kompanije "Malezija erlajns", dve trećine su bili Holandani.

Sa približavanjem godišnjice pada aviona 17. jula, holandske vlasti su pod sve većim pritiskom da preduzmu akciju.

Veći deo holandske javnosti verovao je da je Rusija oborila avion, dok Moskva to demantuje i tvrdi da su avion oborile ukrajinske snage.

Rusija je čak pokrenula obimno medijsko istraživanje u kome su javnosti izneti neki dokazi koji govore u prilog tezi da avion nije oborila ruska strana.

Dva izvora iz Holandije potvrdila su da su u toku pokušaji da se, uz podršku Saveta bezbednosti UN, osnuje medunarodni sud koji bi se bavio ovim slučajem nakon što se okonča multinacionalna istraga i imenuju osumnjiceni.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.