Gruzija: Uhapšen bivši predsednik Sakašvili

Izvor: VOA, 01.Okt.2021, 18:35

Gruzija: Uhapšen bivši predsednik Sakašvili

Bivši predsednik Gruzije Mihail Sakašvili uhapšen je po povratku u tu zemlju, saopštila je vlada u Tbilisiju. Premijer Irakli Garibašvili ​objavio je vest o hapšenju 18 sati nakon što je Sakašvili, koji je osuđen u odsustvu po optužbama za zloupotrebu položaja, na svom nalogu na Fejsbuku objavio da se vratio u zemlju i da se nalazi u Batumiju, drugom po veličini gruzijskom gradu. Gruzijski zvaničnici su prvobitno demantovali da je bivši predsednik u Gruziji. Sakašvili, koji je proteklih godina živeo u Ukrajini, vratio se uoči lokalnih izbora u subotu, koji bi mogli da budu ključni za raspored političkih snaga u Gruziji. Poručio je da se vraća uprkos pretnji zatvorom, da bi pomogao da "se spasi zemlja" i pozvao građane da na izborima glasaju za opoziciju i da protestuju posle izbora, prenosi agencija Rojters. Sakašvili je bio predsednik Gruzije od 2004. do 2013. godine, a na vlast je došao posle "Revolucije ruža" 2003. godine, tokom koje je ostavku podneo tadašnji predsednik Eduard Ševernadze. Bio je poznat po energičnoj borbu protiv rasprostranjene korupcije, ali su građani bili sve više nezadovoljni zbog, kako su smatrali, njegovih autoritarnih tendencija, podseća AP.   Sakašvili je napustio zemlju ubrzo nakon što je na izborima 2013. godine, na kojima on nije mogao da se kandiduje, pobedio opozicioni kandidat. Sudovi u Gruziji su ga 2018. godine osudili na zatvorsku kaznu do 6 godina. Sakašvili se preselio u Ukrajinu, gde je postao guverner pokrajine Odesa, i dobio ukrajinsko državljanstvo, zbog čega mu je poništeno gruzijsko. Međutim, podneo je ostavku zbog neslaganja sa tadašnjim ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom i oduzeto mu je ukrajinsko državljanstvo. Vratio se u Ukrajinu 2017. godine, ali je na kraju deportovan u Poljsku. Nakon što je na vlast došao Volodimir Zelenski, Sakašvili se vratio u Ukrajinu gde je imenovan na jedan od glavnih položaja za borbu protiv korupcije. Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je gruzijskog ambasadora na razgovor posle hapšenja Sakašvilija, dok je gruzijska predsednica saopštila da ga neće pomilovati.
Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uhapšen bivši predsednik; "Nema pomilovanja"

Izvor: B92, 01.Okt.2021

Bivši gruzijski predsednik Mihail Sakašvili za kojim su vlasti raspisale poternicu uhapšen je u gradu Batumiju, saopštio je premijer Irakli Garibašvili...Sakašvili je ranije danas izjavio da se posle osam godina vratio u svoju zemlju..."Želim da obavestim naše građane da je bivši predsednik...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.