Fitch snizio kreditni rejting Rusije

Izvor: GdeInvestirati.com, 12.Jan.2015, 10:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fitch snizio kreditni rejting Rusije

Agencija Fitch snizila je kreditni rejting Rusije s ocene BBB na BBB- uz negativnu prognozu.

Ruski ekonomski izgledi su se značajno pogoršali za samo šest meseci, a BDP će ove godine pasti četiri odsto, što je daleko više od 1,5 odsto prognoziranog, navodi se u izveštaju.

"Rast se možda neće vratiti sve do 2017. godine", prognozira Fitch.

Sankcije koje je Zapad uveo Rusiji zbog njene uloge u konfliktu u Ukrajini nastavljaju da >> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com << snažno utiču na ekonomijo gotovo jednako kao i sve niže cene nafte, ocenili su analitičari Agencije Fitch.

Cena barela crnog zlata srušila se za više od 50 odsto od sredine prošle godine s obzirom da moćni naftni kartel OPEC odbija da smanji proizvodnju, dok u Americi počinje svojevrsna naftna revolucija, dobijanjem nafte iz škriljaca.

"Zavisnost o energentima je velika i čini gotovo 70 odsto ruskog izvoza i 50 odsto prihoda državnog budžeta tako da su državne finansije izložene spljnim šokovima", piše Fitch.

U slučaju da do oporavka cena nafte uskoro ne dođe, to bi, kako je upozorio Fitch, moglo dovesti do dublje recesije i dodatnog pritiska na javne finansije i "teško ograničiti manevarski prostor ruskih vlasti".

Rublja je već pala oko 20 odsto od Božića i u petak se za jedan dolar moglo dobiti 63 rublji. Zbog pada rublje ruski bankarski sektor doživeo je veliki šok. To je jedan od razloga što je centralna banka donela odluku da poveća kamate sa 10 na 17 odsto, konstatuje Fitch.

Agencija očekuje da će stopa inflacije, koja je krajem prošle godine iznosila 11,4 odsto, tokom 2015. godine biti dvocifrena, a sledeće bi trebalo da se spusti na 8,5 odsto.

"Izgledi da se ostvari cilj centralne banke koja planira stopu inflacije od 4,5 odsto su mali, posebno ako dođe do dodatnog pada vrednosti rublje što bi moglo dovesti i do novog povećanja kamata", piše Fitch.

Devizne rezerve Rusije padaju snažnije od očekivanog. Ruske vlasti odbijaju da uvedu posebne mere kojima bi sprečile odliv novca iz države jer bi time izgubile na vlastitom finansijskom kredibilitetu.

Fitch takođe navodi da se, za samo dve nedelje, istopilo 26 milijardi dolara ruskih rezervi, a na nivou prošle godine pale su sa 511 na 388 milijardi dolara.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.