FAP bez vlasnika i posle drugog tendera

Izvor: Politika, 28.Maj.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FAP bez vlasnika i posle drugog tendera

Pribojci traže da fabrika bude privatizovana po modelu „Zastave”

Priboj – Ni posle drugog tendera pribojska fabrika teretnih vozila „FAP korporacija” nije privatizovana ni ovom (ne)prilikom. Ono što se dogodilo sa „Prvom petoletkom”, kao i važeće zakonske odredbe sprečili su da zainteresovana ukrajinska kompanija LAZ („Lavovski autobuski zavod”), koja je na >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << tenderu za privatizaciju FAP-a učestvovala u konzorcijumu sa britanskim „Siti transport investment”, postane većinski vlasnik fabrike iz Priboja.

– Upravo dok je trajao sastanak tenderske komisije o prodaji FAP-a saopšteno je da je Agencija za privatizaciju raskinula ugovor kojim je „Petoletka” prodata konzorcijumu koji predvodi ukrajinski LAZ. Budući da član 12. Zakona o privatizaciji predviđa da ukoliko se jedan kupoprodajni ugovor raskine, taj kupac nema pravo da privatizuje neko drugo preduzeće u Srbiji, dalja rasprava se na tom sastanku nije vodila i ovaj tender je propao – objašnjava za „Politiku” generalni direktor FAP-a Mirko Stojović.

I šta dalje, ima li ikakve šanse za FAP, pitamo čelnika fabrike čijoj se dobroj privatizaciji i izvesnijoj budućnosti već godinama nada ceo osiromašeni pribojski kraj:

– Na sastanku kome su prisustvovali predstavnici Agencije za privatizaciju, menadžmenta i sindikata FAP-a i pribojske opštine usvojen je dogovor da se obratimo ministru ekonomije Dinkiću. Hoćemo da država pomogne FAP-u da bude privatizovan po modelu „Zastave”. Na način o kome se razgovara i o „Boru”, IMT-u, IMR-u. A dok se ne obavi uspešna privatizacija, očekujemo da vlada donese odluku kojom će se davati subvencije kupcima FAP-ovih vozila, kao što je u „Zastavi” urađeno za „punto”, a u IMT-u za traktore. Takav dopis smo uputili nadležnima, jer je situacija za poslovanje izuzetno teška, pa je FAP-u potrebna ova vrsta pomoći – kaže Stojović.

Vlada Srbije je donela odluku o socijalnom programu za novo smanjenje broja zaposlenih u „FAP korporaciji”, gde u matičnom preduzeću i četiri zavisne firme sada ima oko 2.000 radnika. Ovim najnovijim socijalnim programom omogućiće se dobrovoljni odlazak oko 400 zaposlenih. Da bi se ta namera i realizovala, očekuje se uplata novca za otpremnine.

B. Pejović

[objavljeno: 28/05/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.