Dva napada na Lugansk – ubijeni civili

Izvor: Politika, 03.Jul.2014, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dva napada na Lugansk – ubijeni civili

Među žrtvama ukrajinske vojske i je i petogodišnja devojčica i njen otac

KIJEV – Ukrajinska vojska granatirala je centar Luganska, a u napadu na ruski granični punkt Novošahtinsk, uništeni su autobuski terminal i sedište carinske službe, preneli su danas mediji.

Prema rečima očevidaca, ukrajinska vojska izvršila je dva vazdušna napada na gusto naseljena civilna područja, a vlasti u Kijevu poručuju da su odgovorile na granatiranje koje su izvršile separatističke >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << snage.

„Prvi avion pojavio se oko 11 časova i pogodio centar grada, uništivši policijsku stanicu, zgradu suda i još dve kuće. Nećemo znati broj žrtava sve dok se ruševine ne raščiste”, rekao je šef lokalne administracije Vladimir Bilous.

On je rekao i da je situacija na mestu drugog napada još gora: devetoro ljudi je poginulo, a 11 ranjeno. Među žrtvama je i petogodišnja devojčica i njen otac, preneli su ruski mediji.

RIA Novosti podsećaju da u Lugansku živi oko 15.000 ljudi, koji nisu bili direktno umešani u borbe između vladinih snaga i predstavnika samoproglašene Narodne Republike Lugansk.

Ukrajinske vlasti saopštile su juče da je u obližnjem regionu Donjeck, od početka sukoba na proleće, poginulo 279 ljudi, od čega 160 civila. Podaci za Lugansk još nisu objavljeni.

Takođe danas, ukrajinska vojska napala je i ruski granični punkt Novošahtinsk, u trenutku kada su putnici prolazili carinsku kontrolu, preneo je Itar-Tas s.

----------------------------

Putin zabrinut zbog civilnih žrtava

MOSKVA – Predsednik Rusije Vladimir Putin danas je tokom telefonskog razgovora s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Fransoa Olandom izrazio „duboku zabrinutost” zbog rastućeg broja civilnih žrtava u Ukrajini, saopštio je Kremlj.

„Putin je izrazio duboku zabrinutost zbog rastućeg broja žrtava među civilima i zbog sve većeg broja izbeglica koje s jugoistoka Ukrajine prelaze na rusku teritoriju”, navedeno je u sapštenju Kremlja.

Jelisejska palata je ranije saopštila da su Angela Merkel i Fransoa Oland u razgovoru s Putinom istakli „značaj sprovođenja sporazuma koji su postigli šefovi diplomatije Francuske, Nemačke, Ukrajine i Rusije, kako bi se pokušalo postizanje bilateralnog prekida vatre”.

Oland i Merkelova će tokom dana razgovarati i s ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom.

Sastanak kontakt grupe o Ukrajini do 5. jula

BERLIN – Ministri inostranih poslova Rusije, Ukrajine, Nemačke i Francuske, Sergej Lavrov, Pavel Klimkin, Loran Fabijus i Frank-Valter Štajnmajer dogovorili su u sredu, na sastanku u Berlinu, seriju koraka za produžavanje prekida vatre u Istočnoj Ukrajini.

Među tim koracima je održavanje razgovora kontakt grupe najkasnije do subote, 5. jula, „sa ciljem ostvaranje bezuslovnog i zajednički dogovorenog održivog prekida vatre”, koji će nadgledati Organizacija za bezbednost i saradnju u Evropi (OEBS), navedeno je u deklaraciji objavljenoj posle sastanka.

Ministri su se složili da preduzmu sve neophodne mere i upotrebe svoj uticaj na strane u sukobu kako bi postigli svoj cilj, naglašavajući i važnost brzog oslobađanja svih talaca.

„Bezuslovni prekid vatre je veoma važan, ali nije sam sebi cilj. Neophodan je pre svega kako bi se zaštitili životi ljudi, sprečili novi slučajevi smrti mirnih građana i dalje uništavanje infrastrukture i civilnih objekata”, izjavio je po završetku razgovora ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, a prenosi Itar-Tas s.

On je dodao da prekid vatre treba da stvori uslove za ozbiljne razgovore uz učešće svih regiona Ukrajine, kako bi se došlo do dogovora o tome kako dalje živeti u ukrajinskoj državi.

Lavrov naglašava da prekid vatre ne sme da se koristi za pregrupisavanje snaga i osuđuje kao neprihvatljive pozive da se proruska milicija razoruža pod prertnjom uništenja.

Ruski minstar je istakao i da Moskva očekuje da svi spoljašnji faktori postupaju u međusobnoj saglasnosti i da utiču na rukovodstvo Ukrajine da započne dijalog.

Nemački ministar inostranih poslova Frank-Valter Štajnmajer je, u sredu po završetku berlinskog sastanka istakao da je na njemu izražena „jasna privrženost multilateralnom prekidu vatre”, prenosi Rojters.

U deklaraciji objavljenoj po završetku razgovora, ministri inostranih poslova su pozdravili spremnost Rusije da omogući pristup pripadnicima ukrajinske pogranične straže na rusku teritoriju, kako bi uzeli učešće u kontroli dva granična prelaza pošto prekid vatre stupi na snagu.

Agencije

objavljeno: 03.07.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.