Donjeck i Lugansk traže priznavanje posebnog statusa

Izvor: BKTV News, 01.Sep.2014, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Donjeck i Lugansk traže priznavanje posebnog statusa

Lideri samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike zatražili su priznavanje posebnog statusa njihovih teritorija, kao uslov za prekidanje sukoba.

U Minsku su počele konsultacije Kontakt-grupe za rešavanje krize na jugoistoku Ukrajine, a predstavnici DNR i LNR se zalažu za ravnopravnost u pregovorima, što je, kako ističu, jedini prihvatljiv način za rešavanje konflikta i obnovu mira.
Pored priznanja >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << posebnog statusa njihovim teritorijama, zahtevaju prekid vojne operacije ukrajinskih snaga radi održavanja slobodnih izbora i priznanje statusa ruskom jeziku.
Takođe, insistiraju na naročitom statusu za njihove oružane formacije i pravu imenovanja tužilaca i sudija, te traže bezuslovnu amnestiju učesnika ustanka i svih političkih zatvorenika.
DNR i LNR traže i poseban sistem spoljnoekonomske aktivnosti uz uvažavanje jačanja integracije s Rusijom i Carinskom unijom.
U slučaju ispunjenja tih zahteva, DNR i LNR garantuju da će „uložiti maksimum napora radi podrške miru, očuvanju jedinstvenog ekonomskog, kulturnog i političkog prostora Ukrajine i čitavog prostora rusko-ukrajinske civilizacije“.
Vicepremijer DNR Andrej Purgin saopštio je da je u Minsk doneo predloge usmerene na brže okončanje sukoba i smanjenje broja žrtava.
Kontakt-grupu predstavljaju bivši ukrajinski predsednika Leonid Kučma, ambašador Rusije u Ukrajini Mihail Zurabov i predstavnica predsedavajućeg OEBS-a za Ukrajinu Hajdi Taljavini.
Prethodno je Minsk bio domaćin razgovora na kojima su bili prisutni predsednici Rusije i Ukrajine, Vladimir Putin i Petro Porošenko.
Izvor: tanjug.rs
The post Donjeck i Lugansk traže priznavanje posebnog statusa appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.