DNR pristaje na najširu autonomiju

Izvor: Vostok.rs, 11.Maj.2015, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DNR pristaje na najširu autonomiju

11.05.2015. -

Donjecka Narodna Republika pristaje na najširu autonomiju, bez štete po svoje interese. Međutim, ako Kijev i dalje bude kršio Minski sporazum, DNR će ići prema punoj nezavisnosti, izjavio je zamenik predsednika Narodnog saveta DNR Denis Pušilin.

„Mi pristajemo na najširu autonomiju, ali bez štete po naše interese“, rekao je on.

„Ako Kijev i dalje bude kršio Minsaki sporazum, DNR će se kretati u pravcu pune nezavisnosti Republike. Mi >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << predlažemo da se u Ustavu unese tačka po kojoj bi i drugi regioni Ukrajine imali pravo na samoopredeljenje. Spremni smo na održavanje lokalnih izbora“, dodao je on.

Sa druge strane, ukrajinske snage bezbednosti nastavljaju sa gomilanjem teškog naoružanja na liniji razdvajanja, izjavio je novinarima danas zamenik komandanta korpusa Ministarstva odbrane DNR Eduard Basurin.

„Ukrajinske snage nastavljaju da učvršćuju svoje položaje, između ostalog i na liniji razdvajanja. Nastavljaju sa postavljanjem vojne tehnike“, rekao je on.

Na ovaj način, prema rečima Basurina, ukrajinska strana krši Minski sporazum i stavlja pod znak pitanja mirno rešavanje konflikta u Donbasu.

Basurin je istakao da ukrajinske snage bezbednosti nastavljaju napade na teritoriju DNR, koristeći tešku artljeriju, a koji imaju za cilj da provociraju tamošnje lokalne vlasti, stanovništvo i odbrambene snage.

„Najteža situacija je u Širokinu. Tamo je 8. maja otvorena vatra na predstavnike društvene organizacije koji su proučavali situaciju u selu. Šest osoba je bilo ranjeno“, rekao je on.

On je podsetio da su predstavnici DNR već poslali u kordinacioni centar i ukrajinskoj strani svoje predloge o povlačenju naoružanja kalibra 100 mm, ali da nisu dobili odgovor.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

sputnik
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pristajemo na najširu autonomiju

Izvor: Akter, 11.Maj.2015

Donjecka Republika pristaje na najširu autonomiju, bez štete po svoje interese, ali ako Kijev i dalje bude kršio sporazum iz Minska, ići čemo prema punoj nezavisnosti, izjavio je danas zamenik predsednika Narodnog saveta DNR Denis Pušilin..Mi predlažemo da se u Ustav unese tačka po kojoj bi i...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.