Cimerka: Timošenkovoj ništa ne fali

Izvor: B92, 28.Apr.2012, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cimerka: Timošenkovoj ništa ne fali

Kijev -- Bivša premijerka Ukrajine Julija Timošenko ima u zatvoru uslove o kojima drugi zatvorenici mogu samo da maštaju, kazala je njena bivša zatvorska cimerka.

"To su potpuno različiti uslovi od onih u kojima borave drugi zatvorenici, a verovatno i mnogi koji su na slobodi o tome maštaju. Gde još zatvorenik ima tuš, mikrotalasnu rernu, televizor, frižider, nameštaj i posuđe?", posvedočila je Julija Abaplova u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << razgovoru za ukrajinske medije.

Abaplova je navela da je na sopstveni zahtev premeštena u drugu ćeliju, jer nije želela da bude eventualno upletena u političke intrige oko Timošenkove.

Ipak, ova zatvorenica tvrdi da Timošenkova ima pun frižider raznovrsne i skupe hrane i da "dobro brine o sebi", poričući da bivša premijerka štrajkuje glađu, kao i da je nedavno pristala da bude prebačena u bolnicu zbog bolova u leđima, a da se kasnije predomislila i odbila da ide.

Abaplova je navela i da je Timošenkova normalno ustajala iz kreveta i dosta vremena provodila za stolom pišući, dok je cimerka radila "kućne poslove" u ćeliji.

Timošenkova, koja tvrdi da je 20. aprila na silu odvedena u bolnicu, navodno je istog dana stupila i u štrajk glađu zahtevajući odgovarajući lekarski tretman za svoje zdravstvene probleme.

Njene slike, na kojima je pokazala nekoliko modrica na rukama i stomaku, juče su objavljene u mnogim svetskim medijima, a njen advokat je objasnio da su modrice napravili zatvorski čuvari dok su je na silu odvodili u bolnicu, iz koje je vraćena nakon dva dana, jer je odbila da se podvrgne lečenju.

Timošenkova je pre nekoliko dana poručila preko advokata da će njena cimerka dati intervju za medije, ali i upozorila da je sve što će reći "apsolutna laž", jer je razgovor vođen pod prinudom i posle batinanja kojem je bila izložena Abaplova.

U međuvremenu, poslanici opozicije u ukrajinskoj Vrhovnoj radi pisali su predsedniku Viktoru Janukoviču o lošem tretmanu Timošenkove, a on je po prijemu pisma naložio kancelariji glavnog tužioca da ispita te navode i o rezultatima istrage obavesti njega i parlament.

Izjavu nemačkim medijima danas je dala i ćerka bivše premijerke Evgenija Timošenko (32), koja je apelovala na vladu u Berlinu da "spase život" njene majke.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je juče da će pokušati da izdejstvuje da Timošenkova, koju su pre mesec dana u zatvoru pregledali nemači lekari, dobije odgovarajući zdravstveni tretman u toj zemlji.

U Kijevu su juče održane demonstracije oko 2.000 ljudi koji su zahtevali da Timošenkova bude oslobođena.

Ona služi sedmogodišnju kaznu zbog potpisivanja štetnih gasnih ugovora sa Rusijom, a protiv nje je podignuto još nekoliko krivičnih tužbi za utaju poreza i proneveru novca, dok njena odbrana tvrdi da su procesi protiv nje političke prirode.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.