Česi vraćaju obavezni vojni rok?

Izvor: Radio 021, 11.Avg.2014, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Česi vraćaju obavezni vojni rok?

Gotovo polovina Čeha plaši se da će se neki od regionalnih oružanih sukoba, pre svega onaj u Ukrajini, pretvoriti u svetski rat ili sukob širih razmera.

Stanovnici Češke veruju da bi to pogodilo i njihovu državu, i zato bi 37 odsto Čeha pozdravilo ponovno uvođenje obaveznog vojnog roka.

U anketi za Češki radio 46 odsto Čeha izrazilo je bojazan da će njihova država biti uvučena u neki od sadašnjih oružanih sukoba, dok 50 odsto veruje da to trenutno nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << realna pretnja.

Sumnje izazivaju pre svega sukob u Ukrajini i tenzije između Zapada i Rusije, osetno manje akcije talibana u Avganistanu i islamista u Iraku, a tek za njima sukob Izraela i Palestinaca u Gazi.

"Bojazni da bi mogao da izbije neki rat širih razmera koji bi zahvatio i Češku, u velikoj meri su plod straha od sukoba na istoku Ukrajine u koji se uključuju NATO i Rusija, u najmanju ruku simbolično, na verbalnom nivou", rekao je Danijel Prokop iz agencije Medijan koja je sprovela anketu.

Strah od toga da će biti uvučeni u rat kod Čeha su ojačale i glasovi da bi uz profesionalnu armiju trebalo obnoviti i obavezni vojni rok za mladiće, za šta se založilo 37 odsto anketiranih.

Manji procenat anketiranih, 36 odsto, veruje da bi obavezu služenja vojske trebalo uvoditi prema sadašnjim propisima - isključivo ako je ugrožena domovina, dok 23 odsto misli da bi armija trebalo da uvodi vojni rok onda kada nema dovoljno voljnih za profesionalnu armiju.

Češko Ministarstvo odbrane zatražiće ove jeseni od parlamenta da zakone izmeni tako da se omogući povremeno mirnodopsko uvođenje vojne obaveze u vreme kada su armiji potrebni rezervisti, iako nema trenutnih realnih pretnji sukoba.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.