Blokirane sve baze na Krimu

Izvor: B92, 06.Mar.2014, 09:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blokirane sve baze na Krimu

Simferopolj -- Premijer Autonomne Republike Krim Sergej Aksjonov izjavio da proruske snage kontrolišu sve strateške prilaze poluostrvu i da su blokirale sve ukrajinske baze.

Aksjonov je rekao da se bezbednosnim snagama i policiji priključilo 11.000 pripadnika samoodbrane.

Veruje se da su ako ne svi, onda većina njih Rusi, iako su i ruski predsednik i ministar odbrane demantovali da su uputili snage na Krim, navela je agencija AP.

Aksjonov je, takođe, naveo da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je njegova vlada u stalnom kontaktu sa ruskim zvaničnicima.

Krimske vlasti su u nedelju objavile da je većina ukrajinskih jedinica stala na stranu proruskih snaga "bez ijednog ispaljenog metka" i upozorile komandante nekoliko jedinica koje su ostale verne Kijevu da će biti podvrgnuti krivičnoj odgovornosti ukoliko odbiju da se predaju.

Vođe država Evropske unije danas će u Briselu nastojati da sagledaju kako se može rešiti ukrajinska kriza, uključujući bar delom neminovnu saradnju s Rusijom.

Na zasedanje šefova država ili vlada EU pozvan je i ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk.

Savet bezbednosti UN najavio je za danas takođe novi sastanak o ukrajinskoj krizi. Sastanak će početi u 14.30 po lokalnom vremenu u Njujorku (20.30 po centralnoevropskom vremenu). To će biti četvrti sastanak SB od prošlog petka.

"Sevastopolj neće učestvovati na izborima"

Ruski vojni istražni organi amnestirali su bivšeg ministra odbrane Anatolija Serdjukova koji je bio optužen za nemar, javila je danas agencija Interfaks, pozivajući se na dobro obavešten izvor. Za sada, međutim, nema zvaničnih potvrda te informacije. S druge strane, državno tužilaštvo Ukrajine potvrdilo je da je protiv komandanta ruske Crnomorske flote Aleksandra Vitka podiglo krivičnu optužnicu.Vršilac dužnosti državnog tužioca Ukrajine Oleg Mahnickij izjavio je da je Vitko optužen "za podstrekivanje na državnu izdaju i organizaciju diverzija", prenosi Interfaks.

Novoizabrani gradonačelnik Sevastopolja Aleksej Čali izjavio je danas da građani tog grada neće učestvovati na ukrajinskim predsedničkim izborima, zakazanim za 25. maja.

"Sevastopolj odbija da učetsvuje na izborima koje su (zemlji) nametnule nelegitimne vlasti", rekao je Čali, a prenosi Interfaks Ukrajine.

On je rekao da se Sevastopolj strogo drži slova zakona, ali da želi da očuva sve ekonomske veze sa Kijevom.

"Grad nastavlja da plaća poreze i očekuje odgovarajući stav prestonice. Ako transfer sredstava iz državnog budžeta bude prekinut, iskoristićemo novac iz 'stabilizacionog fonda' koji je formiran uz pomoć donacija naših sunarodnika iz Rusije i sveta", rekao je Čali.

Poslovni čovek, Rus Aleksej Čali izabran je 23. februara za predsedavajućeg izvršnog komiteta Sevastopolja, tela koje do tada nije postojalo, i za predsedavajućeg Koordinacionaog saveta za gradsku infrastrukturu Sevastopolja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Aksjonov: Blokirane sve ukrajinske baze na Krimu

Izvor: Blic, 06.Mar.2014

Premijer Autonomne Republike Krim Sergej Aksjonov izjavio je da proruske snage kontrolišu sve strateške prilaze poluostrvu i da su blokirale sve ukrajinske vojne baze koje se još nisu predale...Aksjonov je rekao da se bezbednosnim snagama i policiji priključilo 11.000 pripadnika samoodbrane...Veruje...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.