A Orban je samo napustio prostoriju...

Izvor: B92, 14.Dec.2023, 20:56

A Orban je samo napustio prostoriju...

Mađarski premijer Viktor Orban nije bio prisutan kada je danas, na samitu Evropskog saveta, doneta odluka o otvaranju pristupnih pregovora sa Ukrajinom.

To saznaje Tanjug iz evropskih izvora.

Prema izvorima Tanjuga, Orban je na trenutak bio odsutan iz sobe "na unapred dogovoren i konstruktivan način".

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je na društvenoj mreži Iks (X, nekadašnji Tviter) saopštio da je Evropski savet odlučio danas da otvori pristupne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom, kao i da dodeli status kandidata Gruziji.

Mišel se potom nakratko obratio novinarima u Briselu, a na pitanje kako su lideri EU uspeli da postignu odluku o Ukrajini, rekao je da se mnogo radilo na pripremi samita i da je bilo važno da se nijedna država članica ne usprotivi toj odluci.

Mađarski premijer Viktor Orban odlučio je da ne iskoristi pravo veta na pregovore o pridruživanju Ukrajine tokom današnjeg samita lidera Evropske unije, rekao je irski premijer Leo Varadkar novinarima posle sastanka.

"Premijer Orban je veoma snažno izneo svoje argumente. On se ne slaže sa ovom odlukom i nije promenio svoje mišljenje, ali je u suštini odlučio da ne iskoristi pravo veta", istakao je Varadkar, preneo je Rojters.

Upitan o Orbanovoj ulozi tokom glasanja, Varadkar je kazao da se mađarski premijer nije nalazio u sali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.