Umesto 11, dve gradske uprave

Izvor: Politika, 09.Nov.2012, 23:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umesto 11, dve gradske uprave

Racionalizacija će neminovno dovesti do otpuštanja zaposlenih u kragujevačkoj administraciji

Kragujevac – Umesto dosadašnjih 11, kragujevačka lokalna samouprava ubuduće će imati samo dve gradske uprave, za budžet i poreske prihode i za poslove lokalne samouprave i opšte uprave. Osim toga, grad će dobiti i službu za internu reviziju, koja dosad nije postojala. Ovo je najvažnija odluka doneta na jučerašnjoj, četvrtoj po redu, redovnoj sednici Skupštine >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << grada, a stupiće na snagu prvog januara naredne godine.

Odluku je podržala vladajuća koalicija koju čine URS, SPS, DSS i „Preokret“ (LDP i SPO). Odbornici opozicionih SNS i DS pohvalili su spremnost vlasti da menja „nefunkcionalnu administraciju“, ali su izrazili i sumnju u efikasnost novog načina organizovanja lokalne samouprave.

Obrazlažući predlog skupštinske većine, član Gradskog veća za investicije i razvoj Nebojša Vasiljević je rekao da je odluku o smanjenju broja gradskih uprava potrebno doneti radi „racionalizacije poslova“, ali i zbog uvođenja „višeg stepena odgovornosti“ među službenicima.

– Zbog pojedinih službenika, članovi Gradskog veća su bili prinuđeni da rešavaju određene predmete, iako im to nije posao. Zbog toga su sve primedbe išle na račun dvojice ili trojice najviših gradskih funkcionera. To više neće moći da se dešava – rekao je Vasiljević, navodeći da će jedan broj činovnika biti proglašen tehnološkim viškom.

Vasiljević je juče priznao da je u sistemu 11 gradskih uprava bilo „mešanja nadležnosti“ i kazao da će se nakon nove sistematizacije poslova „tačno znati ko je za šta odgovoran“.

– Oni koji dobro rade moći će da napreduju, a drugima ćemo se zahvaliti na saradnji – poručio je Vasiljević, ne precizirajući koliko će gradskih činovnika biti otpušteno tokom 2013. godine.

Ocenivši da se URS samo verbalno zalaže za decentralizaciju, a da „na lokalu pokazuje sklonost ka odlučivanju u jednom ili dva kabineta“, predsednik GO DS Dušan Obradović je povodom najavljenog otpuštanja zaposlenih u gradskoj administraciji upozorio na moguće „partijske zloupotrebe“.

On je gradsku vlast pitao i da li se tačno zna koliko će službenika biti proglašeno tehnološkim viškom, aludirajući da bi bez radnog mesta mogli ostati samo „neposlušni“.

– Imamo nejasnu situaciju, a ja sumnjam da će posao zadržati samo partijski podobni ljudi. Iz predloga odluke se ne vidi ni kolike će biti uštede, ako ih uopšte bude – izjavio je lider kragujevačkih „demokrata“, naglasivši da gradske uprave ubuduće treba da vode profesionalci a ne partijski ljudi.

Zamenica predsednika Skupštine grada Slavica Kominac je objasnila da će se načelnici gradskih uprava birati po konkursu i da će to biti stručnjaci, pravnici i ekonomisti. Prema njenim rečima, načelnici će imati ovlašćenja da uspostave „novu organizacionu šemu“ unutar gradskih uprava.

Iako je pohvalio gradsku vlast koja je, kako je rekao, prihvatila „ključne delove našeg programa“, potpredsednik GO SNS Goran Kovačević je napomenuo da nije dobro što se ovako važne odluke donose „bez javne rasprave i konsultacija sa svim strankama“.

– Načelnicima su data prevelika ovlašćenja. Oni će sada imati diskreciono pravo da odlučuju o unutrašnjoj strukturi gradskih uprava – izjavio je Kovačević, ocenivši da je dobro što se formira služba interne revizije, imajući u vidu da, kako je rekao, neka gradska preduzeća dosad nisu podnela „nijedan finansijski izveštaj“.

Kovačević je još dodao da se Kragujevac već duže vreme nalazi u „tragičnoj finansijskoj situaciji“ i napomenuo da je odluku o internoj budžetskoj kontroli trebalo doneti ranije. Prema njegovim rečima, grad u ovom trenutku duguje „ceo jedan realni budžet“, odnosno nešto više od četiri milijarde dinara, što po osnovu kredita, što za izvedene poslove koje nije platio.

Brane Kartalović

objavljeno: 10.11.2012.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

U Kragujevcu umesto 11 dve gradske uprave

Izvor: Blic, 09.Nov.2012

Skupština grada Kragujevca ubuduće će imati dve, umesto dosadašnjih 11 gradskih uprava, a u roku od godinu dana formiraće i Službu za internu reviziju...Član Gradskog veća Nebojša Vasiljević je rekao da će takva organizacija doprineti efikasnosti gradske administracije, racionalizaciji kadrova...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.