URS za stvaranje tri subregiona

Izvor: RTS, 16.Okt.2013, 21:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

URS za stvaranje tri subregiona

URS je za stvaranje subregiona u Vojvodini -Srem, Banat i Bačka bi trebalo da imaju određene nadležnosti, rekao Mlađan Dinkić.

Predsednik Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić izjavio je danas da se ta stranka u svom novom programu za Vojvodinu zalaže za stvaranje subregiona Srema, Banata i Bačke, koji bi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << imali određene nadležnosti, i dodao da će vreme najbolje pokazati da li su za sprovođenje tog programa potrebni vanredni pokrajinski izbori.

Osim za autonomiju Vojvodine, koja pre svega znači bolje ekonomske uslove za život građana svih nacionalnosti na teritoriji pokrajine, URS će se zalagati za stvaranje subregiona, rekao je Dinkić novinarima uoči sednice Predsedništva pokrajinskog odbora URS.

Dinkić je objasnio da bi ti subregioni trebalo da dobiju određene ingerencije u tim oblastima kako bi građani mogli konkretno da utiču na poboljšanje sopstvenog života.

U programu URS za Vojvodinu, koji će od iduće sedmice biti predstavljen u svim opštinama Pokrajine, ta stranka se zalaže za decentralizaciju koja podrazumeva da svi gradovi i opštine dobiju mogućnost za ravnomeran i brži razvoj.

Ključan u tom programu je ekonomski plan za pokretanje Vojvodine koji podrazumeva aktivnosti, pre svega u poljoprivredi, kao i u reindustrijalizaciji Pokrajine, ulaganjima u informacione tehnologije i u energetici.

Dinkić je dodao da je taj program otvoren za sve, pa i za druge političke partije, koje se zalažu za ekonomski snažnu Vojvodinu, odnosno, kako je rekao, da "opet ne ide sve samo u Novi Sad, nego i da Srem, Banat i Bačka kao i svi gradovi imaju jednake šanse".

Na pitanje da li su za sprovođenje tog programa neophodni vanredni pokrajinski izbori, on je rekao da će odgovor na to najbolje dati vreme i napomenuo da "neke stvari ne treba raditi na političku silu, već razumno razmišljati".

Treba videti "da li postojeća garnitura (u Pokrajini) može da popravi život građana Vojvodine" istakao je Dinkić i objasnio da, ukoliko je pokrajinska vlast u stanju da to učini onda nema razloga za vanredne izbore, a "ako se pokaže da nije sposobna da sprovede stvari koje Vojvođani očekuju, onda je bolje da se ide na te izbore".

Dinkić je dodao da to ne važi samo za Pokrajinu, nego i za aktuelnu republičku Vladu.

Predsednik pokrajinskog odbora URS Đorđe Đukić izjavio je da je Vojvodina od najrazvijenijeg regiona u Srbiji pre deset godina danas pala na mesto najnerazvijenijeg, što jasno govori da je potrebna nova politika za Vojvodinu i da je pokrajinski odbor URS-ovim novim programom pokušao da definiše tu novu politiku.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.