URS predlaže depolitizaciju JP

Izvor: B92, 05.Jul.2011, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

URS predlaže depolitizaciju JP

Beograd -- URS predlaže novi Zakon o javnim preduzećima sa ciljem da se javna preduzeća departizuju i spreči zapošljavanje po partijskoj liniji.

Članica Predsedništva URS Snežana Samardžić Marković naglasila je da je ovo vrlo značajan zakon, ali nije negirala da se i u URS ljudi zapošljavaju zahvaljujući pripadnosti partiji.

"Ne kažem da mi to ne radimo, to niko ne tvrdi, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što su i drugi radili. URS ima mnogo i zaposlenih i nezaposlenih članova i nemamo tako jasan pregled", rekla je Snežana Samardžić Marković.

Snežana Samardžić Marković je rekla da će URS predložiti da se država povuče iz upravljanja javnim preduzećima i da obavlja samo kontrolnu, odnosno nadzornu funkciju.

"Predložićemo da organi upravljanja budu direktor i nadzorni odbor. Cilj je da Vlada ne imenuje direktore javnih preduzeća, nego da se oni biraju na konkursu čiji su kriterijumi jasno definisani, a da se zatim na tenderu bira neka od postojećih agencija za ljudske resurse i da onda ta agencija bira odgovarajuće sposobne kadrove, a ne da ih bira Vlada", navela je Snežana Samardžić Marković.

Dodala je da bi bar jednu trećinu članova nadzornog odbora trebalo da čine stručnjaci iz oblasti kojom se bavi javno preduzeće.

"Javno preduzeće bi bilo obavezano da kvartalno izveštava javnost o svom radu, recimo na svom internet sajtu, i da Vladi kvartalno podnosi izveštaj", rekla je Snežana Samardžić Marković.

Obaveza Vlade bila bi da unapred usvaja plan rada, a kasnije i izveštaj o radu.

"Važna je i zaštita od političke smene, kao što smo uspeli u Zakonu o Narodnoj banci da se usvoji odgovarajući sistem sankcija i nagrađivanja", rekla je Snežana Samardžić Marković.

Dodala je da će URS predlog zakona ponuditi na javnu raspravu zaniteresovanim organizacijama i udruženjima, poput Transparentnosti Srbija i da bi predlog zakona trebalo da bude objavljen na internet sajtu URS-a do 2. oktobra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.