URS: Subregioni za ravnomerni razvoj

Izvor: RTS, 01.Nov.2013, 17:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

URS: Subregioni za ravnomerni razvoj

Za uspostavljanje višeslojne decentralizacije u Vojvodini nisu potrebne ustavne promene, već politička volja, ocenila potpredsednica URS-a Suzana Grubješić. Cilj formranja subregiona je da se Vojvodina ravnomerno razvija i da svi građani Vojvodine osete blagodeti autonomije, smatra Grubješić.

Potpredsednica Ujedinjenih regiona Srbije ( >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << URS) Suzana Grubješić rekla je u Novom Sadu da za uspostavljanje višeslojne decentralizacije u Vojvodini nisu potrebne ustavne promene, već "dobra, politička volja".

"Ustavne promene su neophodne kako bi svi u Srbiji dobili šansu da formiraju svoje regione. Ali, nisu potrebne za uspostavljanje višeslojne decentralizacije u Vojvodini i uspostavljanje Srema, Banata i Bačke kao posebnih oblasti. Za to je potrebna samo dobra, politička volja", rekla je Grubješić na konferenciji za novinare.

Predsedništvo Pokrajinskog odbora URS-a usvojio je tokom oktobra Program za Vojvodinu čija će osnovna novina biti osnivanje "subregiona", za koje su predviđeni Srem, Banat i Bačka.

Grubješićeva je naglasila da je cilj formranja ovih oblasti i uspostavljanja posebnog statusa za Novi Sad, da se Vojvodina ravnomerno razvija i da svi građani Vojvodine osete "blagodeti autonomije".

Ona je dodala da je centralizam kao oblik razmišljanja i delovanja među političkim partijama dominantan u Srbiji i ocenila da se retko koja partija odriče monopola da iz centrale diriguje lokalnim ispostavama.

"URS se razlikuje od ostalih po tome što smo svoj imidž i podršku izgradili na popularizaciji lokalnih lidera koje su građani prepoznali i koji su dosta uradili na poboljšanju standarda svojih sugrađana", istakla je Grubješić.

Grbješić je rekla da je URS "državotvorna stranka" i da neće sarađivati sa partijama koje se zalažu za ukidanje autonomije Vojvodine, niti sa onima koji bi od Vojvodine da prave republiku ili da je odvoje od Srbije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.