Poreske i ostale noćne more

Izvor: RTS, 24.Maj.2013, 23:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poreske i ostale noćne more

Set poreskih zakona privredi neće doneti obećano rasterećenje, a najviše će trpeti loklane samouprave jer će novca u budžetu biti manje, smatraju predstavnici opozicije kritikujući predložene nove mere oporezivanja. Ideja novog zakona je da skrati procedure za dobijanje dozvola u privredi i to je način na koji će se državna kasa brže puniti, smatraju u URS-u.

Vlada Srbije napravila je dva >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << važna koraka u podizanju kredibiliteta zemlje kod stranih investitora, to su potpisivanje sporazuma u Briselu i početak borbe protiv korupcije, reforma poreskog sistema je sledeći korak, rekao je u emisiji "Oko" Miroslav Čučković iz URS-a obajšnjavajući da je to dobar pokušaj da se obezbedi trideset milijardi dinara koji nedostaju Srbiji.

Ovde možete pogledati/preuzeti emisiju Oko

Drugačiji stav izneo je Božidar Đelić iz Demokratske stranke, tvrdnjom da predloženi set zakona nikome neće doneti koristi, a najmanje lokalnim samoupravama i PIO fondu.

Predloženi set zakona Milan Knežević, predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća i preduzetnika, nazvao je "estradnim“.

"To je ponižavajuće za privrednike. Kada su povećavali PDV mi smo upozoravali da će prihodi biti manji i to se i desilo. Sada se radi ista besmislena stvar. Ovi zakoni su doneti da bi se interventno uštedelo na nečemu što je nemoguće“, ocenio je Knežević.

Da su predložene mere loše, Božidar Đelić ilustrovao je projekcijom efekata novog poreza na imovinu građana i pravnih lica, koju je uradila Uprava za javne nabavke grada Beograda. Prema toj proceni porezi bi bili skuplji za 200 do 600 procenata.

"Loš je pokušaj uzeti od građana a ne štedeti na sebi“, rekao je Đelić i dodao da bi DS predloženi zakon podržala ukoliko bi obezbedio minimum finansijske sigurnosti.

Miroslav Čučković je objasnio da je ideja novog zakona da skrati procedure za dobijanje dozvola u privredi i da je to način na koji će se državna kasa brže puniti.  

Milan Knežević rekao je da je predlog Asocijacije suprotan predloženim poreskim merama.

"Kontrola carina, kontrola javnih nabavki, regulisanje crnog tržišta i rasterećenje onih koji nešto proizvode. Racionalizacija javne potrošnje i ove mere doneli bi bolje rezultate“, smatra Knežević.

Kritičari predloženih poreskih izmena slažu se u tvrdnji da bi trebalo doneti drugačije mere, koje bi imale dugoročniji efekat od predloženih.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Poreske noćne more

Izvor: RTS, 25.Maj.2013, 00:00

Set poreskih zakona privredi neće doneti obećano rasterećenje, a najviše će trpeti loklane samouprave jer će novca u budžetu biti manje, smatraju predstavnici opozicije kritikujući predložene nove mere oporezivanja. Ideja novog zakona je da skrati procedure za dobijanje dozvola u privredi i...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.