Palma: Do 2013. svakom po junica

Izvor: S media, 17.Avg.2011, 08:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Palma: Do 2013. svakom po junica

Gradonačelnik Jagodine Dragan Marković Palma kaže za Danas da će ta opština sledeće godine nabaviti novih 210 junica koje će podeliti poljoprivrednicima.

Jagodinska opština nedavno je, podsetimo, podelila na loto lutriji prvih 210 steonih junica.

Palma: Inicijativa URS-a je glup predlog

"Uvoz 210 grla vredan je nešto više od 450.000 evra, sami smo obezbedili sredstva, ali kako imamo mogućnost odloženog plaćanja, koristićemo >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << i subvencije koje po uredbi Vlade možemo da dobijemo iz republičkog budžeta", rekao je Dragan Marković Palma.

On je dodao da je za raspodelu junica među poljoprivrednicima u toj opštini vladalo veliko interesovanje, jer se prijavilo 1.210 gazdinstava koja su ispunila uslov da u štalama imaju bar jedno grlo.

Farmeri koji su u loto izvlačenju dobili steonu junicu, prema ugovoru koji su potpisali, neće smeti da je prodaju u narednih pet godina, a telad, od kojih se prva očekuju već za 15 do mesec dana, obavezni su da ustupe drugim stočarima sa liste prijavljenih gazdinstava.

Jagodina: Suzana Mančić izvlači dobitnike junica

"I sledeće godine ćemo nabaviti novih 210 junica tako da ćemo sa ovogodišnjom raspodelom i očekivanim priplodom imati ukupno 630, a do 2013. sam obećao da će svi stočari od grada dobiti ili junicu ili tele. To je naš način da se borimo kako Srbija više ne bi uvozila mleko, sir, pasulj ili bilo šta od poljoprivrednih proizvoda koje možemo sami da uzgajimo", tvrdi Palma.

Iako je raspodela steonih junica koje je uvezla jagodinska opština, protekla u pomalo vašarskoj atmosferi i obilatom prikupljanju političkih poena, što je bio povod i za neke pomalo podrugljive komentare, stručnjaci kažu da je reč o dobrom potezu koji će bitno popraviti genetsku strukturu stočnog fonda u tom kraju.

Jagodina: Za svako novorođenče 1.200 evra

Prema rečima profesora Poljoprivrednog fakulteta Gligorija Trifunovića, koji je na pariskom sajmu pomogao pri odabiru junica, "ta grla čine najkvalitetniji kontingent koji je u poslednje vreme uvezen u Srbiju, jer su svi raniji bili najmanje za parametar ispod".

Trifunović procenjuje i da bi za saniranje stočarstva u Srbiji i za stabilniju proizvodnju mesa i mleka, bilo neophodno da se vrlo brzo uveze najmanje 10.000 steonih junica.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.