Nova vlada sa 15 resora

Izvor: RTS, 07.Jul.2012, 14:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova vlada sa 15 resora

Lider URS-a Mlađan Dinkić kaže da će nova vlada Srbije imati 17 članova, odnosno 15 resora. URS će voditi tri sektora - evropske integracije, finansije i privredu i regionalni razvoj i lokalnu samoupravu. Dinkić ovlašćen da potpiše koalicioni sporazum o vladi.

Predsednik Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić izjavio je da će nova vlada Srbije imati 17 članova, a da će URS u njoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << voditi finasije i privredu, evropske integracije i regionalni razvoj i lokalnu samoupravu. Razgovori o formiranju nove Vlade nastavljaju se i danas, potvrđeno u SNS-u, SPS-u i URS-u.

Dinkić je na sednici Uprave URS-a rekao da očekuje da vlada treba da bude formirana najkasnije do 25. jula i da će ona biti mala, odnosno da će je činiti najverovatnije 17 članova i 15 resora.

"Od toga, tri člana imaće Ujedinjeni regioni Srbije", rekao je lider URS-a.

Dinkić je rekao da je odlučio da uđe u novu vladu da bi ostvario program URS-a i dodao da "nikada ne bi ušao u vladu sa Ivicom Dačićem da se rukovodio emocijama".

On je naveo da ga je Ivica Dačić prvi put zvao dva dana nakon drugog kruga predsedničkih izbora i indirektno mu ponudio mogućnost da učestvuje u vladi, sa koalicijom oko socijalista i naprednjacima. Tada je, kaže, odbio, a zašto je kasnije prihvatio objasnio je citirajući Borisa Tadića.  

"Rekao je jednom prilikom da sam se u politici rukovodio emocijama, a ne razumom, nikada ne bih formirao vladu sa SPS-om. Mislim da je to jedan od elemenata koji je mene povukao da uopšte razmišljam o mogućnosti formiranja ovakve vlade", rekao je Dinkić.

Na sednici uprave URS-a, Dinkić je poručio da nova vlada neće zamrzavati plate i penzije, ali će ukinuti nepotrebne državne agencije.

"Neće biti nimalo lako u novoj vladi. Demokratska stranka je neodgovorno vodila javne finansije u proteklih šest godina", rekao je Dinkić i ukazao da je sadašnji minus u državnoj kasi sedam odsto BDP-a.

Kako je rekao, javni dug je dostigao 50 odsto BDP-a, iako je po zakonu dozvoljeno da on bude do 45 odsto.

Paket antikriznih mera

Dinkić je najavio i paket antikriznih mera za privredu kroz subvencionisanje preduzeća, s tim da kamata na godišnjem nivou ne može biti veća od tri dosto.

Kada su u pitanju evropske integracije, Dinkić je rekao da je nakon posete Briselu upoznat sa razočaranošću evropskih partnera i ozbiljnim zamerkama na rad Tadića i ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića.

Većina tih zamerki tiče se politike prema Kosovu, ukazao je Dinkić dodajući da će nova vlada morati da sprovede sve što je Tadić obećao u dijalogu.

Lider URS-a je optužio predsednika Demokratske stranke da je želeo da "rasturi" taj politički savez, kao i da je pokušao da preotme njegove poslanike.

Osvrnuvši se na slučaj Maje Gojković iz Narodne partije, koja je isključena iz URS-a, Dinkić je rekao da je ona "svoje usluge ponudila Borisu Tadiću".

Uprava URS-a danas je jednoglasno usvojila predlog Predsedništva stranke da se predsedniku Mlađanu Dinkiću da saglasnost za nastavak pregovora o formiranju Vlade Srbije koju će činiti koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke, koalicija SPS-PUPS-JS i Ujedinjeni regioni Srbije.

Predsednika URS-a Mlađan Dinkić ovlašćen je da u ime stranke potpiše koalicioni sporazum o formiranju Vlade Srbije.
Pogledaj vesti o: Ujedinjeni Regioni Srbije

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.