Hoće regione, neće Dinkića

Izvor: Press, 01.Nov.2010, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hoće regione, neće Dinkića

Predsednici opština načelno podržavaju predlog Ujedinjenih regiona Srbije za regionalizaciju, ali im smeta što je ovaj predlog potekao baš od lidera URS Gradonačelnici najvećih srpskih gradova uglavom podržavaju predlog URS-a za regionalizaciju države, ali većini njih smeta to što >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << je predlog dao Mlađan Dinkić!?! Na pitanje zašto onda oni ili njihove stranke nisu to predložile, lokalni lideri kažu da možda još nije vreme za regionalizaciju.Gradonačelnik Niša Miloš Simonović (DS) kaže za Press kaže da suštinski podržava regionalizaciju Srbije, ali i dodaje da je za to potrebno vreme.
Izbori, kampanja i regioni
- Nije dobro da se regionalizacija koristi u dnevno-političke svrhe, a mislim da neki političari to upravo rade - kaže Simonović.
Predsednik opštine Inđija Goran Ješić (DS) pozdravlja pokretanje pitanja regionalizacije i dodaje da je on ta pitanja pokrenuo pre Dinkića, dok predsednik opštine Topola Dragan Jovanović (NS) kaže da je Dinkić na pitanju regionalizacije krenuo u predizbornu kampanju.
- Dinkić ima najbolji njuh za izbore, zato sam ubeđen da je priču o regionalizaciji pokrenuo samo zbog izbora. Nisam protiv regionalizacije, ali mislim da bi o tom pitanju moralo da se raspravlja sa nestranačkim stručnjacima - kaže Jovanović.
Predsednik opštine Bela Palanka Aleksandar Živković kaže da je za Srbiju dobro da bude podeljena na regione, ali je protiv toga da to radi Dinkić.
- Regioni su potrebni, ali se bojim da Dinkić sve ovo radi da bi stvorio regionalne lidere i osvojio što više glasova - kaže Živković, a slično mišljenje ima i gradonačelnik Valjeva Zoran Jakovljević.
- Do regionalizacije mora da dođe jer su svi delovi Srbije sem Vojvodine i Beograda u teškom položaju. Ali, lično mislim da će Dinkić pokušati da favorizuje gradove koji se nalaze u URS i da sve ovo koristi za kampanju. Zato je bolje da se ovim važnim stvarima bave stručnjaci - kaže Jakovljević.
Šteta što je Dinkićev predlog
I gradonačelnik Čačka Velimir Stanojević podržava regionalizaciju, ali ne po Dinkićevom modelu, dok predsednik opštine Novi Bečej Milivoj Vrebalov poručuje da u regionalizaciju i decentralizaciju politika ne sme da se upliće!
- U svakom slučaju dobro je što je Dinkić pokrenuo to pitanje. E sad, da li je on požurio, ili on to radi zato što misli da će biti izbora pre vremena, to ne znam. Samo bih poručio da je za regionalizaciju i decentralizaciju bolje da nema politike - kaže Vrebalov.
Jedan broj predsednika opština nije želeo da govori o predlogu URS pravdajući se da ga nisu proučili. Oni očekuju i da od URS dobiju kompletan predlog regionalizacije Srbije.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Svako ima svoju mapu

Izvor: S media, 01.Nov.2010

Dinkićev plan o regionalizaciji Srbije vlast prihvata, dok opozicija protestuje. DS: Ne menjati Ustav. SPS: Prvo konsenzus. D S S: Jeftini poeni...Dok vladajuće stranke prihvataju ideju Mlađana Dinkića da se otvori dijalog o regionalizaciji države, opozicija njegovu ”Srbiju sedam regiona” vidi...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.