Dačić: Većine ima, uskoro i vlada

Izvor: B92, 03.Jul.2012, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Većine ima, uskoro i vlada

Beograd -- Mandatar za sastav vlade Ivica Dačić izjavio nakon sastanka sa URS-om da postoji parlamentarna većina i da će sledeće sedmice biti izabran predsednik Skupštine.

Nakon toga, dodao je on, biće formirana i vlada.

Dačić je podsetio da je kao mandatar razgovorao i sa SNS i da je posle svih tih razgovora potpuno jasno da je postojanje većine politička relanost koji treba pretočiti u formiranje vlade.

"Postoji parlamentarna većina između >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koalicije SNS, SPS-PUPS-JS i URS i to je politička realnost. Svi detalji biće dogovoreni u narednim danima, i očekujem da već sledeće nedelje počne proces konstituisanja novih organa vlasti na osnovu nove parlamentarne većine", rekao je Ivica Dačić.

On je precizirao da sledi potpisivanje koalicionog sporazuma i najverovatnije sledeće sedmice biće održana sednica parlamneta na kojoj će biti izabrani predsednik i potpredsednici tog tela, a nakon toga na novoj sednici izabrana vlada.

Inače, Press je danas objavio da će budući predsednik parčamenta biti potpredsednik SNS-a Nebojša Stefanović .

Mandatar za sastav nove vlade je rekao i da sigurno neće vratiti mandat samo zato što neko žali za velikom koalicijom.

"Ako imam većinu za to (formiranje vlade) onda imam. Ako nemam, onda ćemo da se objasnimo zbog svega pa ćemo ići na nove izbore, pa ćemo videti za koga će narod da glasa - da li za one koji imaju podršku u inostranstvu a nemaju u svojoj zemlji, ili obrnuto", rekao je Dačić.

On je posle sastanka sa predstavnicima URS na pitanje da li postoji mogućnost velike koalicije DS i SNS rekao da mogućnost formiranja velike koalicije postoji od samog početka ali da on sigurno neće vratiti mandat zato što neko žali za velikom koalicijom.

Lider URS je rekoa da je važno da nova vlada ubrza put Srbije ka EU.

"Jako je važno da će nova Vlada ubrzati put Srbije ka EU tako što će primeniti ono što je potpisala Tadićeva Vlada, a nije objavila ljudima u Srbiji i nije sprovela, zbog čega je izgubila dobar deo kredibiluteta u Briselu u šta sam se i sam uverio", rekao je Dinkić.

"Vlada će sprovoditi dogovoreno o Kosovu"

Govoreći o Kosovu, on je rekao da će buduća vlada primeniti sve što je prethodna dogovorila sa Prištinom na pregovorima u Briselu o pitanju Kosova i Metohije, i da će biti faktor mira i stabilnosti, jer je "nova vlada i nova šansa".

"Spremni smo da, kada je reč o Kosovu i Methiji, ova vlada primeni sve što je pethodna dogovorila u Briselu. Ova vlada biće faktor mira i stabilnosti i već sam razgovarao sa mnogim liderima regiona o tome", rekao je Dačić.

On je precizirao da vlada ima obavezu da sprovede dogovoreno i naglasio da se neosnovano podgrevaju sumnje da se to neće dogoditi.

"Ne postoji ozbiljna država na svetu koja će reći da neće sprovesti dogovoreno. Da ne bi bilo nedoumica, važno je da se razgovara o tim dogovorima, jer postoje različita tumačenja. Sve to treba definisati, ali ujedno i voditi računa o nacionalnim i državnim interesima", naglasio je Dačić.

Sa tim se složio i lider URS Mlađan Dinkić, ali i upozorio "da se o dogovorenom u Briselu saznaje na parče". On je obećao da će javnost u potpunosti biti obaveštena o svim postignutim dogovorima, kada buduća vlada dobije kompletnu dokumentaciju o razgovorima Beograda i Prištine.

Dinkić je istakao da pretpostavlja da je ono što je dogovoreno i potpisano, i ponovio stav Ivice Dačića da nema ozbiljne vlade ako se ne sprovede ono što je dogovoreno.

"Sada smo dobili samo neke delove. Kada vlada bude formirana, onda ćemo vas detaljno informisati o svemu.", rekao je Dinkić, ali i izbegao odgovor na pitanje kako će "na nevidjeno primeniti i sprovesti ono što su drugi dogovorili".

Sastanak Dačića i predstavnika URS održan je u prostorijama URS u Beogradu. Sastanku je prisustvovao i zamenik predsednika SPS Žarko Obradović, dok su im domaćini bili lider URS Mlađan Dinkić, potpredsednica te stranke Verica Kalanović i članovi predsedništva Suzana Grubješić, Veroljub Stevanović i Boško Ničić.

Predstavnici URS-a sastaće se sutra sa SNS-om, saopštili su danas naprednjaci. Kako stoji u njihovom saopštenju, delegaciju SNS-a koju predvodi Aleksandar Vučić, sa URS-om će se sastati u 10 časova, u sedištu Srpske napredne stranke, na Novom Beogradu.

Podsetimo, predsednik Srbije Tomislav Nikolić dao je 28. juna Dačiću mandat da sastavi novu vladu, nakon što ga je koalicija SPS-PUPS-JS uverila da je okupila većinu i da će u toj većini biti Srpska napredna stranka i URS.

Mandatar je sa predstavnicma SNS-a razgovarao 29. juna, a posle sastanka saopšteno je da su SNS i stranke u koaliciji sa socijalistima usaglasile političke ciljeve i zadatke nove vlade, kao i da je početni dogovor da vlada ima oko 15 resora.
Pogledaj vesti o: Ujedinjeni Regioni Srbije,   Srpska Napredna Stranka

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počeo sastanak SPS i URS

Izvor: Kurir, 03.Jul.2012

Ispred SPS sastanku prisustvuju pored Dačića i potpredsednik SPS Žarko Obradović, a domaćini su im Mlađan Dinkić, Verica Kalanović, Suzana Grubješić, Veroljub Stevanović i Boško Ničić..BEOGRAD - Sastanak mandatara za sastav nove vlade Srbije Ivice Dačića i predstavnika Ujedinjenih regiona...

Nastavak na Kurir...

Počeo sastanak predstavnika SPS i URS

Izvor: Večernje novosti, 03.Jul.2012

Sastanak mandatara za sastav nove Vlade Ivice Dačića i predstavnika Ujedinjenih regiona Srbije počeo je danas u prostorijama URS-a u Beogradu

Nastavak na Večernje novosti...

Počeo sastanak SPS-URS

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jul.2012

BEOGRAD -..Sastanak mandatara za sastav nove vlade Srbije Ivice Dačića i predstavnika Ujedinjenih regiona Srbije počeo je danas u prostorijama URS-a u Beogradu...Ispred SPS-a sastanku prisustvuju pored Dačića i potpredsednik SPS Žarko Obradović, dok su im domaćini lider URS-a Mlađan Dinkić,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.