D S S: Osmišljena krađa glasova

Izvor: S media, 27.Jun.2012, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

D S S: Osmišljena krađa glasova

Nepravilnosti uočene na izborima 6. maja "nisu bile posledica slučajnih grešaka, već sistemskih propusta i može se govoriti o osmišljenoj krađi glasova", izjavio je portparol Demokratske stranke Srbije Petar Petković.

Petković je na vanrednoj konferenciji za novinare, predstavljajući izveštaj D S S o navodnoj izbornoj krađi, rekao da je parlamentarne i predsedničke izbore obeležio niz propusta koji su uticali na neregularnost proglašenog izbornog materijala.
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />
URS: Potrošili smo onoliko novca koliko smo i sakupili

Nikolić sa "svojima" razgovara o vladi (VIDEO)

Vučić: Ako Dačić hoće sa Jovanovićem, mi kažemo O.K.

On je rekao da je jedan od propusta predstavlja i pojava prelivanja glasova po osnovu logičko-računarske kontrole zapisnika o radu biračkih odbora i to oduzimanjem glasova D S S i SNS.



"Sa druge strane, svesno unošenje viška birača u birački spisak je otvorilo mogućnost pojave viška glasačkih listića koji su mogli lutati širom Srbije i poslužiti za manipulisanje prilikom unosa izbornih rezultata"
, naveo je Petković.

Prema njegovim rečima, u velikom broju zapisnika o radu biračkih odbora konstatovano je više primljenih listića od upisanih birača ili da taj podatak nije ni evidentiran.

"Na primer, na biračkom mestu 19 u beogradskoj opštini Vračar u zapisniku je čak dva puta navedeno da je umesto 966 listića, koliko je bilo upisanih birača, primljeno čak 3.874", rekao je Petković.

Prema njegovim rečima, u pogledu pravne sigurnosti sprovođenja izbora sistem vođenja jedinstvenog biračkog spiska, koji se u potpunosti nalazi pod kontrolom izvršne vlasti, predstavlja veliki korak unazad u razvoju demokratije.

Petković smatra da je u izbornoj noći nastao "haos" u radu biračkih odbora i primopredaja izbornog matrijala trajala je 48, iako je zakonski rok 18 sati, pa je postojala mogućnost za različite manipulacije, koje su se, kako je rekao, očigledno i desile.

On tvrdi da je izborni materijal prepakivan, te da su, na primer, u opštini Novi Beograd, otvarane koverte sa kontrolnim listićima, kao i da su pojedinim mestima glasački listići za parlamentarna i predsedničke izbore bili pomešani.

On je ocenio da stavovi RIK-a da je za otklanjanje nepravilnosti neophodno podnošenje formalnog prigovora pravno neutemeljeni, podsetivši da je izborni proces obeležio i nestanak vreća sa glasovima.

(Tanjug)

FOTO: Beta
Pogledaj vesti o: Ujedinjeni Regioni Srbije

Nastavak na S media...






Povezane vesti

DSS: Izbore obeležile neregularnosti

Izvor: Akter, 27.Jun.2012

Portparol DSS-a Petar Petković ocenio je da je parlamentarne i predsedničke izbore obeležilo niz propusta koji su uticali i na neregularnost proglašenog izbornog rezultat

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.