EU i poštovanje integriteta suseda

Izvor: B92, 14.Jun.2011, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU i poštovanje integriteta suseda

Beograd -- Jedan od preduslova za proširenje EU je priznavanje teritorijalnog integriteta svih susednih država, rekao u beogradu je nemački diplomata Verner Hojer.

Državni ministar u Ministarstvu inostranih poslova Nemačke Verner Hojer je dodao da su granice na Balkanu "realnost koju niko ne treba da dovodi u pitanje".

On je u Beogradu, posle susreta sa sa potpredsednikom Vlade Srbije Božidarom Đelićem, rekao da Nemačka podržava evropsku perspektivu Srbije, ali je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << naglasio da Srbija mora da razvija "dobrosusedske odnose".

"Što se tiče proširenja Evropske unije, preduslov je da se priznaje teritorijalni integritet susednih država i to svih susednih država", kazao je Hojer novinarima.

"Mi polazimo od toga da su granice na Balkanu povučene i da je to realnost koju niko ne treba da dovede u pitanje", dodao je.

Državni ministar nemačkog ministarstva spoljnih poslova izrazio je zadovoljstvo zbog hapšenja haškog optuženika Ratka Mladića i njegovog izručenja u Hag.

"Siguran sam da je Srbija dala jasan signal da je njen put ka Evropskoj uniji i time (hapšenjem Mladića) je to još jednom potvrđeno", istakao je, dodajući da je svestan da to nije bio lak korak.

Hojer je rekao da na putu ka Evropskoj uniji nema ustupaka i da Srbija ima obavezu dalje saradnje sa Tribunalom u Hagu i potrebu za daljim dijalogom sa Kosovom.

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić rekao je da će vlada Srbije učiniti sve da na decembarskom samitu obezbedi podršku Nemačke i svih članica EU za dobijanje statusa kandidata, ali i za određivanje datuma početka pregovora za ulazak u EU za proleće 2012. godine.

"Mi to ne očekujemo kao nagradu, kao privilegiju nego smo veoma svesni da moramo da radimo, da bismo došli do tog momenta, na daljoj saradnji sa Haškim tribunalom", naveo je on.

Đelić je kazao da su na sastanku sa Hojerom razmotrene mogućnosti saradnje Srbije i Nemačke u različitim oblastima, navodeći da je Nemačka najveći pojedinačni donator sa 950 miliona evra u poslednjih 10 godina.

"Budućnost će biti pre svega investicije u domenu infrastrukture, energetike, industrije", kazao je Đelić, dodajući da Srbija mnogo očekuje od Nemačke ali da i Nemačka može računati na pozitivan doprinos Srbije u njenoj privredi.
Pogledaj vesti o: Uhapšen Ratko Mladić,   Ratko Mladić

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.