Twitter pred ultimatumom: Ima rok od 28 dana, ili sledi kazna

Izvor: B92, 23.Jun.2023, 12:01

Twitter pred ultimatumom: Ima rok od 28 dana, ili sledi kazna

Ako ne reaguju suočiće se s kaznom od 700.000 australijskih dolara za svaki dan prekoračenja datog roka.

Australijska nadzornica internet bezbednosti zapretila je u četvrtak novčanom kaznom Twitteru jer se nije uhvatio u koštac s onlajn zlostavljanjem i navela je da je porast "toksičnosti i mržnje" zabeležen nakon što je Ilon Musk kupio Twitter.

Poverenica za e-sigurnost Džuli Inman Grant, bivša >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << radnica Twittera, rekla je da je platforma sada odgovorna za svaku treću pritužbu na govor mržnje na internetu prijavljen u Australiji.

Inman Grant rekla je da Twitter ima 28 dana da pokaže ozbiljnost u pogledu rešavanja problema ili će se suočiti s kaznom od 700.000 australijskih dolara za svaki dan prekoračenja zadatog roka.

Rekla je da Twitter mora da sprovede niz konkretnih koraka koji pokazuju "šta radi kako bi sprečio onlajn mržnju na svojoj platformi i nametnuo sopstvena pravila".

Potrebna nam je odgovornost tih platformi i delovanje da zaštitimo njihove korisnike, rekla je. Ne možete imati odgovornost bez transparentnosti, a to je ono što želi da se postigne pravnim baveštenjima poput ovog, dodala je.

Od kupovine platforme u oktobru 2022. godine, Mask je otpustio više od 80 odsto globalne radne snage pa i mnoge moderatore sadržaja odgovorne za suzbijanje zlostavljanja.

Mask je u novembru proglasio široku amnestiju koja je omogućila desetinama hiljada suspendovanih ili zabranjenih naloga da se vrate na platformu.

Izgleda da je Twitter propustio priliku u borbi protiv govora mržnje, rekla je Inman Grant koja je radila na sajber bezbednosti u kompaniji nakon 17 godina u Microsoftu.

Rekla je da nadzorno telo nije jedino zabrinuto "zbog sve većih nivoa toksičnosti i mržnje na Twitteru koja posebno ciljaju marginalizovane zajednice".

Australija predvodi globalnu akciju regulisanja platformi društvenih mreža, a ovo nije prvi put da je Inman Grant javno prozvala Twitter.

Pisala je Masku u novembru i kada je izrazila bojazan da će otpuštanje velikog broja zaposlenih dovesti do toga da kompanija neće moći da se pridržava australijskih zakona.

Novinar Sten Grant, jedna od najuglednijih medijskih osoba u Australiji, rekao je u maju da je podneo prizužbu Twitteru zbog "nemilosrdne rasne prljavštine" na koju je naišao dok je koristio platformu.

Veliki muzički izdavači u Sjedinjenim Američkim Državama pokrenuli su pravnu tužbu protiv Twittera ovog meseca. Tvrde da platforma nije uspela da zaustavi "nekontrolisano" kršenje autorskih prava.

Poverenik Evropske komisije za unutarnje tržište Tijeri Breton optužio je u junu Twitter da je odabrao "konfrontaciju" nakon što se povukao iz dobrovoljnog Kodeksa dobre prakse o suzbijanju dezinformacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Twitter pred ultimatumom: Ima rok od 28 dana, ili sledi kazna

Izvor: B92, 23.Jun.2023

Ako ne reaguju suočiće se s kaznom od 700.000 australijskih dolara za svaki dan prekoračenja datog roka.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.