Skot: Srbija je na pogrešnoj strani istorije

Izvor: Vostok.rs, 20.Feb.2019, 18:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skot: Srbija je na pogrešnoj strani istorije

Srbija je na pogrešnoj strani istorije, saopštio je ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot, komentarišući stav Srbije o situaciji u Venecueli.
„Narod Venecuele gladuje pod nelegalnom vladavinom diktatorskog režima. Više od 50 država Latinske Amerike, Severne Amerike i Zapadne Evrope stale su uz narod Venecuele i privremenog predsednika Gvaida. Srbija je na pogrešnoj strani istorije“, saopštio je Skot. Narod Venecuele gladuje pod nelegalnom vladavinom diktatorskog režima. Više od 50 država Latinske Amerike, Severne Amerike i Zapadne Evrope stale su uz narod Venecuele i privremenog predsednika Gvaida. Srbija je na pogrešnoj strani istorije. https://t.co/XfpUNTCKzl
— Ambassador Kyle Scott (@usambserbia) February 20, 2019 On je uz ovo saopštenje postavio vest o susretu ministra spoljnih poslova Ivice Dačića i zamenika ministra spoljnih poslova Venecuele Ivana Hila. Dačić se u razgovoru sa Hilom zahvalio na principijelnoj poziciji Venecuele po pitanju Kosova i Metohije, kao i glasanju protiv prijema samoproglašenog Kosova u Interpol i Unesko. Takođe je naveo da Srbija vodi principijelnu politiku zasnovanu na poštovanju međunarodnog prava, nemešanja u unutrašnje stvari suverenih država i rešavanja sporova mirnim putem.
Dačić je govoreći pred skupštinskim Odborom za spoljne poslove, rekao da je zvaničan stav Srbije da je Venecuela prijateljska zemlja i da se ne meša u unutrašnje poslove i odnose u latinoameričkoj zemlji. „Kod nas nema nikakvih inicijativa za promenu našeg stava u smislu da ne priznajemo Madura“, rekao je tada Dačić.
 
Kriza u Venezueli, praćena hiperinflacijom i ekonomskom nestabilnšću, uglavnom zbog američkih sankcija, naglo se pogoršala od kraja januara, kada se Gvaido, predsednik Narodne skupštine i lider opozicije samoproglasio za "privremenog predsednika" zemlje. Gvaido je ubrzo podržan od strane Vašingtona, koji je pozvao Madura da se povuče kako bi omogućio zemlji da prođe kroz navodno "demokratsku tranziciju", koju predvodi "novoizabrani predsednik". Predsednik SAD Donald Tramp je dao i ultimatum Vojsci Venecuele da podrži Gvaida i pređe na njegovu stranu, kao i da propusti "humanitarni" konvoj, ili će "izgubiti sve". „Smatramo da venecuelanska vojska igra odlučujuću ulogu u tom procesu. Ako izaberete taj put, pomoći ćete u stvaranju sigurne i perspektivne budućnosti za čitav narod Venecuele. Vi možete izabrati drugi put, nastavljajući da podržavate Gvaida“, rekao je Tramp. U suprotnom, nastavio je on, „nećete naći ni azil, niti ćete lako izaći, neće biti nikakvog puta nazad. Izgubićete sve!“. Takođe je pozvao Vojsku Venecuele da "iskoristi predlog" lidera venecielanske opozicije Huana Gvaida, da ga podrže i dobiju amnestiju kako bi „nastavili da žive mirno sa svojim porodicama“. „Gvaido, kao i mi, ne težimo osveti. Međutim, vi ne treba da izvršavate naređenja Madura, blokirate humanitarnu pomoć, pretite i vršite bilo koju formu nasilja prema mirnim demonstrantima, liderima opozicije, članovima Nacionalne skupštine, predsedniku Gvaidu", naglasio je Tramp u svom govoru. Ministar odbrane Venecuele Vladimir Padrino je odbacio ultimatum Trampa, te ga okaraterisao kao "arogantnim i besmislenim". "Vojska ostaje lojalna legitimnom predsedniku zemlje, a onima koji ga žele smeniti neće biti nimalo lako. Oni koji pokušavaju da budu predsednici ovde u Venecueli ... moraće preći preko naših mrtvih tela", naglasio je Padrino. Oglasio se i predsednik Venecuele Nikolas Maduro koji je osudio ultimatum Trampa i, kako je rekao, nacističku retoriku Bele kuće.
Dok je jedan broj zemalja takođe podržao SAD u njihovoj politici prema Venecueli, druge zemlje - uključujući velike sile kao što su Kina i Rusija dale su svoju podršku izabranim vlastima u zemlji.

Pogledaj vesti o: Twiter

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.