Rasizam Marine Abramović: Aboridžini liče na dinosauruse

Izvor: B92, 18.Avg.2016, 17:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rasizam Marine Abramović: Aboridžini liče na dinosauruse

Čuvena umetnica Marina Abramović našla se na meti oštrih kritika nakon što je na Tviteru izašao odlomak njenih budućih memoara “Walk Through Walks”.

Naime, ona je u jednom delu memoara između ostalog napisala i to da australijski domoroci izgledaju “kao dinosaurusi”.

To je izazvalo negodovanje velikog broja ljudi, koji su odmah ovu umetnicu optužili za rasizam.

Marina se izvinila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na svom profilu na Fejsbuku i navela da će obrisati sporni pasus iz finalne verzije knjige, ali njeno izvinjenje nije zaustavilo međunarodnu osudu.

Opisujući vreme koje je umetnica provela na Severnoj teritoriji ove zemlje 1979. godine, ona je između ostalog rekla i to da starosedeoci izgledaju užasno... imaju veliki torzo (jedan od loših rezultata susreta sa zapadnom civilizacijom) i mršave noge.

Umetnica je u prethodnom intervjuu za australijske medije rekla kako ima duboko poštovanje prema narodima Pijantjatjara i Pintupi, sa kojima je provela vreme u pustinji i zbog kojih je promenila svoju umetničku praksu. Međutim, to poštovanje izgleda nije bilo dovoljno da dobro razmotri problematično objavljivanje njihovog opisa.

U svom kasnijem izvinjenju Abramovićeva je rekla: “Opis koji je naveden u delu mojih budućih memoara je preuzet iz mojih dnevnika i predstavlja prvu reakciju koju sam imala prilikom susreta sa tim ljudima, a ne razumevanje i poštovanje prema Aboridžinima, koje sam naknadno stekla”.
Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.