RSE: Saudijske špijunske igre i problemi privatnosti na Tviteru

Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Nov.2019, 14:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RSE: Saudijske špijunske igre i problemi privatnosti na Tviteru

Optužbe protiv bivših radnika društvene mreže Tviter da su špijunirali za Saudijsku Arabiju prvi put su ukazale da na američkoj teritoriji blizak saveznik Vašingtona sprovodi obaveštajne operacije, ali i ponovo istakle probleme sa zaštitom privatnosti na društvenim mrežama, posebno pod pritiskom represivnih režima, pišu svetski mediji, a prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

Ministarstvo pravde SAD optužilo je u sredu dva bivša radnika Tvitera da su špijunirali za >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Saudijsku Arabiju preko pristupa informacijama disidenata koji su koristili tu platformu, piše Vašington post.

Optužnica je usledila posle hapšenja jednog od bivših radnika u Tviteru, Ahmada Abuamoa, državljanina SAD koji je navodno u ime vlade u Rijadu špijunirao naloge tri korisnika.

Jedan od uključenih u saudijsku operaciju, prema sudskim spisima, blizak je saradnik prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, za kojeg je CIA zaključila da je verovatno naložio ubistvo novinara i kritičara režima u Rijadu Džamala Kašogija u Istanbulu prošle godine.

Drugi bivši radnik Tvitera, saudijski državljanin Ali Alzabarah, optužen je da je 2015. pristupio ličnim informacijama više od 6.000 naloga Tvitera. Jedan od tih naloga je pripadao istaknutom disidentu Omaru Abdulazizu, koji je kasnije bio blizak Kašogiju.

Tužioci su naveli da je za špijuniranje optužen i saudijski državljanin Ahmed Almutairi, koji je posredovao između saudijskih zvaničnika i radnika Tvitera. Za optužene se navodi da su sarađivali sa saudijskim zvaničnikom koji je blizak saradnik princa Mohameda koji je u dokumentima označen kao "Član 1 kraljevske porodice".

Većina špijunske operacije dogodila se 2014. i 2015. kada je Mohamed bin Salman bio u usponu na saudijskom dvoru.

Vašington post piše da ovaj slučaj ukazuje na problem stranih sila koje koriste američke društvene medije da identifikuju kritičare i suzbiju njihove glasove i podstiče zabrinutost o mogućnostima Silicijumske doline da štiti privatne informacije disidenata i drugih korisnika od represivnih vlada.

Optužnica označava prvi put da je kraljevina, koja ima dugogodišnje veze sa SAD zbog njenih ogromnih rezervi nafte i regionalnih bezbednosnih aranžmana, optužena za špijuniranje u Americi, ukazuje Asošiejtid pres.

Saudijska Arabija, pod kraljem Salmanom i njegovim sinom prestolonaslednikom Mohamedom, agresivno je ućutkivala i pritvarala kritičare vlade, iako je, kako dodaje AP, konzervativna kraljevina pokrenula reforme koje su omogućile ženama da voze ili otvaranje bioskopa.

Vlada u Rijadu je koristila različite taktike da kontroliše govor i da spreči organizovanje pristalica reformi i drugih, uključujući angažovanje vojske trolova da uznemirava i zastrašuje ljude na internetu, ističe AP, dodajući da je vlada u Rijadu i hapsila korisnike Tvitera.

Visoki savetnik prestolonaslednika Saud al Kahtani koristio je haštag "Crna lista" protiv kritičara vlade. On je 2017. naveo na Tviteru da vlada ima način da otkrije anonimne korisnike Tvitera. Al Kahtani je, navodi AP, posle bio kažnjen zbog uloge za koju se sumnja da je imao u organizovanju brutalnog ubistva Kašogija.

S druge strane, Volstrit džurnal ukazuje da je slučaj sa špijuniranjem na Tviteru poslednji primer izazova s kojim se suočavaju najveće kompanije društvenih medija u čuvanju podataka korisnika.

Njujork tajms ocenjuje da optužnica protiv bivših radnika Tvitera postavila pitanje o bezbednosti američkih tehnoloških kompanija koje su već pod lupom zbog širenje dezinformacija i uticanja na javno mnjenje.

Alazabarah je radio u inženjerskom odeljenju Tvitera gde je imao pristup ličnim podacima s naloga miliona korisnika te društvene mreže. Abuamo je bio menadžer za medijska partnerstva i mogao je videti imejlove i telefonske brojeve povezane s nalozima na Tviteru. On je za svoje napore od saudijske vlade dobio najmanje 300.000 američkih dolara i sat vredan više desetina hiljada dolara.

Portparol Tvitera je rekao da ta kompanija uviđa da postoje pokušaji da se podriju njene usluge i da je pristup osetljivim informacijama ograničen na grupu obučenih i proverenih zaposlenih.

Međutim, slučaj protiv trojice optuženih, pokazuje da se i iznutra može prodreti u američke tehnološke kompanije koje su atraktivne mete za strane agente, ističe Njujork tajms.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

ZAŠTO SAUDIJCI ŠPIJUNIRAJU TVITER? Za razliku od Kine koja je blokirala platformu, bogato kraljevstvo ima DRUGAČIJE PLANOVE

Izvor: Blic, 08.Nov.2019

Slučaj dvojice radnika “Tvitera” optuženih da su špijunirali za Saudijsku Arabiju osvetlio je moć ove platforme i napore kraljevstva da je kontrolišu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.