OEBS zabrinut zbog kamenovanja autobusa vernika SPC

Izvor: RTS, 22.Okt.2018, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OEBS zabrinut zbog kamenovanja autobusa vernika SPC

Misija OEBS-a na Kosovu zabrinuta je zbog informacije da su vernici Srpske pravoslavne crkve bili privremeno blokirani u nedelju u selu Studenica, opština Istok na Kosovu, i da je na njihova dva autobusa bacano kamenje, poručila je ta misija preko "Tvitera".
"Pored institucija, čitavo društvo ima odgovornost da očuva i održava načela tolerancije i dobrih odnosa među zajednicama. Misija OEBS-a >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pohvaljuje ponašanje kosovske policije u osiguravanju posete i obezbeđivanju vernika tokom ove situacije u Studenici", navodi se u saopštenju.
Kod gradića Istok, nadomak Peći na Kosovu i Metohiji, u nedelju ujutru su kamenovana dva autobusa sa vernicima iz Beograda, koji su se vraćali iz posete crkvi Bogorodice hvostanske.
Radio Kontakt plus preneo je da je grupa Albanaca postavila prepreke i sačekala da se vernici vrate posle pomena, koji je na ostacima hrama služio paroh Nebojša iz Istoka.
Kako je taj radio izvestio, nakon prijavljivanja napada u stanici policije u Istoku, vernici su nastavili put ka centralnoj Srbiji.
Sveštenik pravoslavne crkve u Istoku rekao je za RTS da je do napada na autobus došlo u kanjonu planinskog dela Hvosna, na vrlo uskom i krivudavom putu.
Prethodno su napad osudili kosovski predsednik i premijer Hašim Tači i Ramuš Haradinaj i zatražili pronalazak i kažnjavanje krivaca.
Pogledaj vesti o: Twiter,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.