Na Tviteru potraga za nestalima u napadima u Francuskoj

Izvor: RTS, 15.Nov.2015, 01:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Tviteru potraga za nestalima u napadima u Francuskoj

Brojne potrage za nestalim bližnjim ili prijateljima objavljuju se od noćas preko Tvitera posle sinhronizovanih napada u kojima je ubijeno najmanje 128 ljudi u Parizu. Francusko ministarstvo unutrašnjih poslova otvorilo je zvanični vebsajt za tu namenu.
Kao što je posle terorističkih napada 11. septembra 2001. u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Njujorku, hiljade upita u potrazi za nestalim bilo nalepljeno na ulaze u bolnice ili na autobuskim stanicama, veliki broj objava za nestalim pojavljuje se od noćas na Tviteru pod haštagom #rechercheParis.

Među njima je poziv oca koji je "bez vesti" o svojoj ćerki Loli koja je bila u dvorani Bataklan gde se koncert pretvorio u krvoproliće. Ili poruka jedne sestre koja je samo napisala "nema vesti o mom bratu".
U mnogo slučajeva uz poruku je okačena i slika. Ponekad ima i podataka o tome šta je nestala osoba nosila i da je bila "u svetloj košulji i tamnim pantalonama".
Preko Tvitera se takođe javljaju i dobre vesti prijatelja ili roditelja koji objavljuju da je nestala osoba pronađena živa i zdrava ili povređena.
Korisnici interneta se zatim zahvaljuju na tome što su im poruke bile dalje prosleđene (retvitovane).
"Hvala svima za vaše retvitove, Alis K. je živa", piše u jednoj poruci.
Francusko ministarstvo unutrašnjih poslova je otvorilo internet sajt securite.interieur.gouv.fr.
"Posle nedavnih događaja svaka informacija ili obaveštenje mogu biti korisni da bi napredovala istraga, da bi se identifikovale žrtve i sprečili novi činovi (nasilja)", navodi se na sajtu.
Preko sajta ministarstva korisnici mogu da objave da je neko nestao, oglase potragu za nekim ili daju neko anonimno svedočenje.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.