MEDIJSKI SKANDAL: Mišković i Đilas su gazde Presa

Izvor: Kurir, 09.Nov.2012, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MEDIJSKI SKANDAL: Mišković i Đilas su gazde Presa

Potpredsednica „Delta holdinga“ na Tviteru objavila sliku na kojoj se vidi njena beležnica, u kojoj je napisano: „D. Đilas, Pres - poslovanje, nova firma, ljudi, štamparija, kredit“

BEOGRAD - Istina izašla na videlo!

Miroslav Mišković, najbogatiji stanovnik Srbije, i Dragan Đilas, jedan od najmoćnijih građana naše zemlje, poslovno su povezani, kako je preneo portal Pištaljka, preko dnevnog lista Pres. To ne bi bio nikakav >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << problem da obojica uprkos dokazima ovu vezu ne žele da priznaju i da postoji sumnja da je jedan od njih u sukobu interesa.

Lažiranje tiraža

Njihova poslovna veza u Presu još jedan je dokaz kako se sistem lažiranja tiraža dnevnih novina koristi za zaradu. Veza je prvi put postala javna kada je Jelena Krstović, potpredsednica „Delta holdinga“, čiji je vlasnik Mišković, na Tviteru objavila fotografiju na kojoj se vide njena kolena i beležnica, u kojoj je rukom napisano: „D. Đilas, 1. Pres - poslovanje, nova firma, ljudi, štamparija, kredit“. Datum na fotografiji je 23. avgust.

Sudeći prema potpisu gospođice Krstović ispod slike, „Working in the air“, što u prevodu znači „radim u vazduhu“, reč je o fotografiji snimljenoj u avionu. Ona je neposredno po objavljivanju fotografije na portalu Pištaljka izbrisala fotografiju sa Tvitera.

Inače, o vezi Miškovića i Đilasa preko vlasništva u Presu pisao je i Savet za borbu protiv korupcije, koji je naveo da „polovinu udela u dnevnim novinama Pres ima preduzeće registrovano na Kipru, „Amber pres limitid“ iz Limasola“. Kontrola nad ovim novinama pripisivana je čak i Draganu Đilasu, gradonačelniku Beograda i vlasniku moćnih marketinških kompanija „Multikom grupa“ i „Dajrekt medija“.

Svi ćute

Zanimljivo je da „Dajrekt medija“ Presu daje 25 odsto svojih reklama namenjenih štampanim medijima, a prosek koji dobija ovaj list na tržištu je 20 odsto. Kuriru „Dajrekt medija“ daje pet odsto svojih oglasa iako nam je udeo na tržištu reklama 11 odsto (reč je o podacima za oktobar 2012). Pod­sećamo da je Kurir tri i po puta tiražniji od Presa.

Vuk Vučurević, zastupnik „Pres pablišing grupe“, juče nije bio dostupan za komentar, kao ni Jelena Krstović ni Dragan Đilas.

zoomJelena Krstović se izlanula na Tviteru

zoom

zoom

Vlasnici „Pres pablišing grupe“

♦ „Amber pres limitid“50 odsto

♦ Đoko Kesić6 odsto

♦ Svetomir Marjanović6 odsto

♦ Sanja Vučićević6 odsto

♦ „Medijavoks“*32 odsto

*Pištaljka je u avgustu objavila da je umesto Biljane Kralj, advokata iz kancelarije koja zastupa Dragana Đilasa, upisana firma „Medijavoks“

Telekom, DS, Pres, Đilas

Pres dobija 20 odsto reklama Telekoma namenjenih štampanim medijima, a Kurir 13 odsto, iako je prodati tiraž Presa tri i po puta manji od Kurirovog. Možda je razlog tome što je Dragan Đilas suvlasnik Presa, a Telekom je u partijskoj raspodeli javnih preduzeća pripao DS, stranci u kojoj je Đilas visoki funkcioner.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.